Руската църква "Свети Николай" в София бе затворена

Руската църква "Свети Николай" в София бе затворена.  Дотук се стигна след като ДАНС експулсира трима нейни служители от територията на България. В отговор Русия вероятно ще извика на разговор във външното си министерство българския посланик.

 Напрежението между София и Москва расте след вчерашното експулсиране на трима служители на руската църква в столицата ни. Един от тях е предстоятелят на храма. След вчерашната остра реакция на руския посланик у нас Елеонора Митрофанов - последва коментар и от премиера Николай Денков. Той обяви, че всяко действие срещу националната сигурност на България трябва да получи своите санкции. Денков подчерта, че се е запознал със секретния доклад на ДАНС по случая. Имаше коментар и от страна на президентството. 

Представителят на Московската патриаршия у нас архимандрит Васиан Змеев и още двама служители бяха експулсирани снощи. Тримата служители на храма го напуснаха по тъмно, става ясно от кадри на руската агенция ТАСС. Днес последва коментар и от българското правителство.

"Има доклад на ДАНС, в който се описва, че техните действия не съответстват на техния статут в България. Става въпрос за един руски гражданин и двама от Беларус", подчерта премиерът Николай Денков. 

Премиерът Денков напомни обаче, че в случая става въпрос за чувствителна информация и законът не му позволява да даде по-конкретна информация. "Действията им са описани в секретен доклад. Аз само се запознах с него, решението не е на МС, а на ДАНС", посочи премиерът. 

От около 5 години архимандрит Змеев служи у нас. Преди няколко дни той беше изгонен от Северна Македония, посочен отново като руски шпионин. Според доклада на ДАНС действията им са били насочени срещу националната ни сигурност и са оказвали въздействие на обществено-политическите процеси чрез хибридна стратегия на Руската федерация. Темата коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ако има достатъчно доказателства, ако има достатъчно сигнали в службите за сигурност - те са в правото си да свършат това", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Николай Денков отказа да коментира думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която каза за случващото, че „по-ниско от това дъно никой не е падал”. А днес в Интервю за телевизионния канал "Русия-24" Митрофанова допълни, че ще последва отговор от Руската федерация.

"Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място - посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него. Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари", подчертава Митрофанова. 

Остра реакция имаше и от Руската православна църква. От там твърдят, че изгонването е неоснователно. И заявяват, че "това е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия.” По-рано през деня от руското външно министерство съобщиха, че руската църква "Свети Николай" ще бъде затворена. Действията им не закъсняха.

По-малко то 24 часа след като българската държава реши да експулсира трима руски духовници, руската църква вече е затворена. А това доведе до възмущението на десетки граждани. През целия ден граждани поставях цветя не в храма, а пред него. Писмата с желания и молитви, които вярващите пишат до св. Серафим вече не се оставят в специалните кутиите в криптата на църквата, а пред вратите й.