Вижте къде ще има нови правила и забрани

Популярни световни дестинации се борят с тълпите от туристи. Докато има страни, които се чудят как да привлекат повече посетители, то други въвеждат мерки, за да ги ограничат. Франция е една от тях. Ница е градът е един от най-претоварените с туристи в Европа. Властите говорят за “изключително туристическо лято”. Регистрирана е почти 100% заетост на хотелите - само между януари и юни, преди началото на летния сезон, са били запазени 2 милиона нощувки.

Хората са щастливи да се върнат към живота след COVID-19, но Министерството на туризма вече представи план срещу "свръхтуризма". 

Жителите на косовско село призовават Дуа Липа да помогне за съживяването му

Мечтаете за величието на Париж, романтиката на Венеция, свободата на Амстердам или екзотиката на Тайланд и Япония? Тогава се пригответе се за правила и забрани, които ще бранят природните богатства на тези места.

Франция – от Айфеловата кула, през Мон-Сен-Мишел до Лазурния бряг – страната се бори с явлението “свръхтуризъм”. 90 милиона туристи годишно я превръщат в най-посещаваната световна дестинация. В началото на лятото френският министър на туризма представи план за регулиране на потока от посетители. Париж страда от недостиг на жилища, отчасти заради собственици, които предпочитат краткосрочните наеми от туристи. Мерките се налагат, за да запазят околната среда, качеството на живот на местните и преживяванията на туристите. 

Правителството ще насочва посетителите към по-непознати части на Франция. Популярни забележителности ще редуцират броя на туристите, а рекламите и промоциите в пиковите месеци ще бъдат ограничени. Известни личности пък ще информират за последиците от свръхтуризва в социалните мрежи.

Внимавайте за джебчии: Запознайте с жената, която 30 години лови крадци във Венеция

“Островът на красотата” Корсика вече наложи радикални мерки. Туристите там ще бъдат ограничавани не само по брой, но и по произход. Така например французите ще трябва да отстъпват ред на останалите европейци.

Венеция планира да експериментира с входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии. Таксата ще се прилага пробно за 30 дни през следващата година.

В Амстердам терминал за круизни кораби в центъра ще бъде затворен, като мярка срещу масовия туризъм, а в Тайланд плажът Мая Бей все още възстановява повредените коралови рифове.

Отварят за туристи мястото, където се смята, че Исус е излекувал слепец

В страната на изгряващото слънце Япония – мрачни облаци тегнат над бъдещето на
планината Фуджи. Властите подготвят драстични мерки за да спрат тълпите от туристи.
„Много хора посещават планината Фуджи и ние оценяваме това. Но това води до прекомерен туризъм – боклук, проблеми с тоалетните. Намираме се в критична ситуация“, казва Масатаке Изуми, служител на префектура Яманаши.

За да намали екологичните щети страната обмисля изграждането на трамвайна система, която ще ограничи достъпа на туристи до планината. „Мисля, че е необходимо някакво ограничение. Смятам, че най-логичният метод е да таксуваме посетителите с пари. Това би бил най-добрият начин да се контролира ситуацията“, посочи Джун Шимазаки.

Преди 10 години Фуджи беше включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, което допълнително увеличи нейната популярност. Това лято най-голяма базова станция на планината посрещна около 4 милиона души - два пъти повече спрямо 2013 г.