Полицаите протестират

Армията ще замести въоръжената полиция по улиците на Лондон. Министърът на отбраната е предложил помощ на вътрешния си колега. Причината е протест на полицаите, които са възмутени от повдигнатото обвинение на техен колега, който преди година простреля 24-годишен мъж. Случаят прилича на простреляния 18-годишен Светльо Младенов в София, който почина, но има и някои големи различия.

Доц. Иванов: Не е необходимо да има пряка заплаха спрямо полицейски служители, за да използват смъртоносна сила

24-годишният Крис Каба, прибирайки се от работа, шофира автомобил, за който полицията предполага, че е участвал в престрелка. Той е преследван от полицейска кола без обозначителни знаци. Младият мъж е прострелян и почива от раната. Все още не се знае кой е полицаят, произвел изстрела. Година по-късно полицаят, на когото е повдигнато обвинение, е само с обозначение, името му не е известно. Този случай ще бъде засекретен, а медиите, които се опитват да предоставят допълнителна информация, ще бъдат строго преследвани.

Във Великобритания полицията не носи и не използва оръжие. В Лондон, където е станала стрелбата, само определени полицаи имат право да носят оръжие. След този случай над 100 от тях се смята, че са върнали зачисленото им оръжие.

Вчера вътрешният министър изрази пълна подкрепа на полицаите и каза, че трябва да са спокойни, когато си вършат работата, че няма някой да ги изправи пред съдебната скамейка. Изрично беше казано, че армията няма да се намесва в разследване на полицейски случаи, а ще охранява стратегически обекти. 

След нападение над момичета: Полицаи застреляха заподозрян