Капсулата взе прах и камъни от него и се приземи успешно в щата Юта в неделя

Българско участие в пробива на НАСА да донесе на Земята част от астероид. Капсулата, взела прах и камъни от Бену, се приземи успешно в щата Юта вчера. Наши учени се оказаха сред най-активните доброволци в мисията, продължила 7 години.

Бену е най-известният „потенциално опасен“ астероид. Предполага се, че капсулата е успяла да събере минимум половин килограм материал от него. Учените се надяват скоро да получат отговори как е възникнал животът на земята. „Този астероид носи следи от ранната еволюция на Слънчевата система - събития, които са се случвали преди 4,5 милиарда години, когато тепърва са се оформяли планетите. Ние знаем доста неща за късната еволюция, за динозаврите, за еволюцията на хората, но говорим за неща, които са се случили още по-назад във времето”, обясни редакторът на Cosmos.bg д-р Светослав Александров.

Осъзнавайки важната роля на мисията, той се включва в нелеката задача да отбележи всеки един камък и кратер на астероида на база заснетите снимки. Картографирането е наложително, за да се избере безопасно място за спускане. „Самата повърхност на астероида след пристигане в орбита се оказа, че е изключително опасна, осеяна с разнообразни скали, остри, които биха могли да увредят космическия апарат. Аз съм картографирал над 250 снимки и се оказа, че учените са подбрали няколко места за кацане - едно основно и две дублиращи, като аз съм работил върху основното”, посочи Александров.

За приноса си Светослав получава специално отличие от НАСА. Други наши учени, като астронома доц. Веселка Радева, участват в проследяването на астероида в Слънчевата система. „Самата мисия стартира 2016 година. През 2018-а включиха мен да наблюдавам астероиди от научната програма и самия астероид Бену. Нашата задача беше да определяме точните координати на Бену, за да можем да насочваме сондата, която трябваше да стигне и да вземе проба, иначе имаше риск просто да се разминем с астероида”, казва ученият.

Освен опознаване на миналото, доц. Радева очаква и пробив в бъдещето. „Астероидите са част от бъдещето на земната цивилизация. В близките 50-100 години ще започнат космически кораби да достигат до астероиди, за да се развие т.нар. астероидна минна промишленост и да се използват астероидите вместо да използваме ресурсите на нашата планета”, твърди доцентът.