Позиция на премиера за руската църква, ДАНС и Шенген

Продължава напрежението около затварянето на Руската църква в София, след като трима служители на храма бяха експулсирани от България със заповед на ДАНС. Вчера премиерът Николай Денков е разговарял с представители от Светия синод и очаква разрешение на проблема.

Днес министър-председателят отправи критики към началника на ДАНС Пламен Тончев. 

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, за да могат миряните да влязат вътре. Знаете, че изцяло в рамките на правомощията на Българската православна църква е да организира процеса. Вчера имах среща с представители на Светия синод. Всичко, което е необходимо от държавата, ние ще го осигурим. Но не можем да се месим пряко в процеса. Тепърва предстои да се анализира нотариалният акт и собствеността”, коментира Денков.

"Църквата трябва да стои отворена. Именно затова патриархът създаде необходимата организация. Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, работили срещу националните интереси на България", заяви премиерът и добави, че е прочел доклада на ДАНС, който според него е достатъчно основание за това в следващите 5 години експулсираните да не бъдат допускани в страната. Относно коментарите за евентуално забавяне на действията на агенцията Денков съобщи, че предстои разговор с председателя на ДАНС.

Денков и Сарафов ще присъстват на Националното съвещание на МВР

„На 4 октомври е срещата ми с канцлера на Австрия. Основната тема е Шенген. Разговорът ще бъде колко губи Австрия от това, че България и Румъния не са в пространството и колко би спечелила, ако сме вътре. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на ЕС, няма никаква причина да настоява нашите патрули да стоят на границата с Гърция”, добави премиерът. 

„Ако ние защитаваме по-добре външните граници, то няма какво да минава през вътрешните. Целият фокус и на ЕС трябва да бъде върху защита на външните граници. Австрия неколкократко е твърдяла същото. Смятам, че имаме силни аргументи, за да покажем на всекиго, че България и Румъния трябва да бъдат в Шенген и това е от ползва за всички”, посочи Николай Денков.

По темата за влизането в еврозоната Денков заяви, че решението ще бъде взето в средата на следващата година. 

Той уточни, че предстои обсъждане свързано със съществуването на служебни кабинети. "Цялата дискусия за служебните кабинети не е самоцелна, а резултат. Видяхме при продължителен период от служебни кабинети как президентът еднолично може да завземе една огромна власт, която не му се полага по Конституция, като следва принципа на разделение на властите. Начинът да се избегне тази концентрация на власт е въпрос на дискусия", каза още той. 

Денков ще участва в бизнес закуска с членовете на Американската търговска камара у нас