Трябва да поставим условие към Украйна за какво да използва ракетите, смята той

След като се даряват негодни ракети не чух да има условие към украинската страна за какво да ги използва. Защото те могат да се модифицират и да се използват за други цели - наземни. Този тип ракета може да бъде негодна за управляване в последния стадий на полета си, да стане неточна. Ако се използва в градска среда, става оръжие за терор. България може да бъде съдена за неизпълнение на международен договор.  Това каза за "Денят на живо" лидерът на ''Български възход" Стефан Янев. 

Стефан Янев: Няма основание да се иска оставката на Тагарев

По думите му в дебата за изпращането на военна помощ за Украйна е използвана много грешна терминология. "Терминът дефект означава едно, негодност - друго, а възможността за тяхното използване по предназначение е в резултат на редица проверки на военнослужещите. Негодни за използване означава, че при проверката преди бойно използване, са използвали отклонения от стандартите. Важен е моралният имидж на България - да не се окаже, че от нашите ракети ще пострадат невинни граждани", коментира той.

Според него проектите на МО за модернизация на армията са закъснели с години. "Темата беше неглижирана, решенията са ненавременни", смята Янев.

"Български възход" е издигнала чисто партийни кандидатури в коалиция и чрез подкрепа за независими кандидати за местния вот, поясни той. "Достатъчно широко сме представени в цялата страна. Архитект Виолета Комитова е нашият кандидат за кмет на София, тя е доказан специалист, който работи не само в градоустройството, но и в образованието", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.