Същото се обмисля и за границата с Германия

Според Рафал Бохенек, говорител на полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС), Полша възстановява граничния контрол със Словакия и се обмисля това да се случи и с други съседни държави, включително Германия. Бохенек заяви, че въпросът в момента се разглежда и анализира от правителството, съобщи „TVP World”.

По отношение на съобщението на Германия за частичен граничен контрол с Полша, говорителят на „ПиС“ отбеляза, че не разполага с точна информация за мотивите на Германия. Той обаче спомена, че подобен контрол се възстановява и на границата с Чешката република, вероятно поради балканския миграционен маршрут и нарастващия миграционен натиск върху Европа.

Бохенек подчерта, че балканският маршрут е претърпял някои промени. По-рано нелегалните мигранти, използващи този маршрут, достигаха до Австрия и след това продължаваха директно към Германия. Наскоро обаче Германия въведе граничен контрол на границата си с Австрия, с което блокира този маршрут.

Според говорителят на „ПиС“ все повече хора могат да се опитат да влязат в Германия и Полша от словашката страна, поради което Варшава е възстановила контрола по границата си със Словакия.

"Обмисляме го и за други гранични пунктове, защото безопасността на полските граждани е наш основен приоритет", подчерта Бохенек.

Той добави, че Полша наблюдава и западната си граница и правителството обмисля да възстанови контрола и там.

Както посочи, миналата година Германия е приела близо 100 000 нелегални мигранти, а тази година вече близо 70 000. Поради това съществуват сериозни опасения и рискове, че някои от тях може да поискат да влязат в Полша, за да извършат престъпления, кражби или нападения.

Източник: БГНЕС