Събитията ще се провеждат в 16 населени места

Започна седмицата на чешката култура. В програмата са включени различни събития, свързани с чешкия език и литературата. Организаторите са подготвили и огнено шоу.

„Във връзка с Европейския ден на езиците се състоя едно събитие, организирано от представителството на Европейската комисия в България - езиково кафене. Там всеки, който искаше да научи нещо ново, нещо различно за някои от европейските езици, имаше тази възможност с носители на езика”, обясни Силвия Дерибеева, програмен отдел към Чешкия център София.

Програмата продължава с нощ на литературата. 

„Това е едно доста мащабно събитие, което е инициирано от Чешкия център  през 2012 г. От две години като администратор и мотор на събитието е фондация „Детски книги”, наш дългогодишен партньор. Нощта на литературата в София ще бъде на 21 места около Докторската градина в София”, разказа Дерибеева.

Събитията ще се провеждат не само в София, но и в други градове на България.

„Вече сме в цели 16 населени места. Очакваме много интерес от хората. Идеята е да излязат, да обикалят по улиците, да четат на различните места. На всеки половин час започва ново четене, общо 7”, обясни Мартин Николов от Чешки център - София.

Тази година нощта на литературата ще има и тийн маршрут.

„Романи и разкази за младите. Също така ще има и превод на жестов език”, разказа още Николов.

На 30 септември пред Народния театър „Иван Вазов” ще има шатри на културните институти и посолства. Ще има много игри, забавления, викторини и награди.