Това прогнозират производители и търговци

Ново поскъпване на основните стоки и услуги заради ръста в цените на горивата. Това прогнозират производители и търговци, след като цените на бензина и дизела тръгнаха ударно нагоре през последните седмици. Най-сериозен ефект се очаква на пазара на храни и основни стоки, както и при транспортните услуги.

От лятото досега литър гориво поскъпна с близо 30 ст. спрямо пролетта. Очакванията са поскъпването при горивата бързо да се отрази в крайните цени на основни стоки и услуги, които използваме.

Ударът първо ще усетим на щандовете на хранителните магазини, тъй като транспортът и логистиката са основна част от себестойността на тези продукти. В началото на есента цените на храните отново тръгнаха нагоре. Ръст се усеща най-вече при месото, ориза, захарта и повечето плодове и зеленчуци. С колко поскъпването на горивата ще ускори инфлацията на щанда – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Още в първите дни на есента Бети Станимирова отчита ръст на цените на основните стоки, които купува. 

„Хлябът, олиото, сиренето са много скъпи. За да пестим пари, купуваме по-малко неща”, обясни жената.

Ударът по семейния бюджет ще се засили още повече заради поскъпването на горивата, прогнозират експертите. В момента литър бензин А-95 се продава средно за 2.87 лв., а литър дизел – за 2.89 лв. В много бензиностанции в страната обаче цените на колонката минават 3 лв., а прогнозите са, че този ръст ще продължи през следващите месеци.

Инфлацията в еврозоната се забавя

„Това, което наблюдаваме през последния месец, е увеличение на цената на бензина с 10 ст., а на дизела – с около 13 ст., което означава ръст при бензина от 3%, а при дизела – около 5%”, обясни Добрин Иванов от АИКБ.

Разликата в цените на колонката вече се усеща от шофьорите. А съвсем скоро ще се отрази и на щанда, твърдят икономисти.

„Един от основните компоненти на инфлацията (индексът на потребителските цени) е именно енергийните ресурси. Те участват в цялата структура на производството и съответно влияят на нейната цена. Спадът на инфлацията ще се забави или ще се обърне в обратната посока”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Цените на храните на едро тръгнаха нагоре

Ефектът ще се усети и в цените на транспортните услуги и логистиката, както и в земеделието, смятат от бизнеса. 

Кои храни ще поскъпнат най-много – гледайте във видеото. Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.