Двамата увериха, че са разговаряли в четвъртък сутрин

Темата за въглищните централи предизвика силен политически отзвук и извънреден разговор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Николай Денков. В сряда от ГЕРБ обявиха, че милиони от европейските пари по плана за преход ще отидат във фирми, близки до "Продължаваме промяната" и "Демократична България". От ПП отрекоха това твърдение и заявиха, че тепърва ще се избират фирмите, които евентуално ще получат пари срещу инвестиции в района на Стара Загора.

„Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов и мисля, че изчистихме това недоразумение", каза Денков, потвърждавайки, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони. Премиерът уточни, че въпросните над 1,4 млрд. лева няма да влязат в тези региони, ако изпуснем момента.

Министър-председателят припомни, че това, което са направили, е буквално да извадят всички горещи теми, да ги сложат на масата, да предложат решения и да търсят съгласие.

„Колкото и да е трудно, защото от тях зависи бъдещето на България", допълни той.

От своя страна Бойко Борисов потвърди, че разговарял с премиера Николай Денков и със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, след като вчера депутати от ГЕРБ-СДС изразиха притеснения във връзка с Териториалните планове за справедлив преход за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Те призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до „Продължаваме промяната - Демократична България“, ще се облагодетелстват от европейските пари.  

Петков: Имаме съгласие по основните приоритети с ГЕРБ-СДС и ДПС

По думите на Борисов, Денков е приел аргументите им и ги е уверил, че ще бъдат променени изреченията, които според ГЕРБ са притеснители, още на заседание на правителството в петък. И благодари на премиера за подхода.

Едно от смущенията за ГЕРБ е „въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени“, прочете Борисов. Той обясни: „Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там".

 

Другото притеснение на партията е свързано с „формален процес на избор и оценка“, което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално.

„С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат. Тогава, когато вече имаме одобрен териториален план, една компания ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК и която спечели – съответно ще работи", обясни той. Борисов смята, че грешката е била допусната неволно, а Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

В казуса се намеси и ДПС. Депутатът Делян Пеевски разказа, че и те са провели отделни разговори - и с Борисов, и с Денков.

"Твърди се, че грешката е неволна. Надяваме се да е така. Днес, заедно с ГЕРБ, ще предложим съзадаване на комисия за контрол на еврофондовете, за да няма такива неволни грешки. Всичко ще минава през парламента", заяви Пеевски.  

Опозиционните партии също атакуваха.

"Няколко фирми ще спечелят стотици милиони. Но няма никаква обезпеченост за работниците. Няма гаранция каква ще е цената на тока и предстои затваряне на ТЕЦ-овете", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

"Ако някой и имал съмнение какво държи сглобката, днес би трябвало вече да прогледне. Това е разпределението на порциите във властта и кражбата на обществени пари", коментира от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Източник: БГНЕС, Нелли Желева, БТА