„Когато някой не си свърши работата, трябва да си ходи”, категоричен е той

Като необяснимо и без разумна причина – така бившият здравен министър Илко Семерджиев коментира отпадането на проекта за протонен център, който да лекува 600 онкоболни на година, от Плана за възстановяване и устойчивост. Темата той коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Срокът за изпълнение на такъв проект е тригодишен, а финансовата рамка е от 2021 до 2027 г. Така че време има достатъчно. Чух и друг аргумент, че проектът бил забавен. Но какво да се прави по време на пандемията? Тя преориентира здравните системи и това е нормално забавяне”, подчерта той.

Според него за отпадането има и други причини. „След 2021 г., когато беше големият пик на коронавируса, здравните власти не са си свършили работата. Намирам за абсолютно неадекватно обяснението, че губим 188 млн. лева безвъзмездни средства от ЕС, които биха ги заменили с пари от българския бюджет. Това означава, че данъкоплатците веднъж губим тези пари, а и трябва да ги извадим от джоба си, за да финансираме една волунтаристична политика”, категоричен е Семерджиев.

Той обясни, че на Министерски съвет е приета стратегия за детското и юношеското здравеопазване и свързаното с това подобряване на инфраструктурите на здравните услуги. „В същото време беше елиминиран проект, насочен предимно към деца – за протонния център. Имаме още по-тежък казус – не е орязан само протонният център за лечение на деца. Имаме посегателство и върху цялостния проект за модернизация на болниците с апаратура и то предимно насочена към детски клиники и отделения. Губим и тези пари”, разясни бившият здравен министър.

Според него отговорност за изпуснатите проекти трябва да понесе или здравният министър, или заместникът му, който отговаря за това – в случая Илко Гетов. „Вместо това, видяхме, че беше уволнен Бойко Пенков, който отговаря за болниците под предлог, че бавел реформите и проектите, което не е в неговия ресор. Очаква да видя ще бъде ли уволнен проф. Илко Гетов, или самият министър ще си подаде оставката. Когато някой не си свърши работата, той трябва да си ходи”, категоричен е Семерджиев.

По думите му голяма част от паралелния износ на лекарства в България е криминален и не се поддава на нормиране.

Още от коментара му за недостига на лекарства гледайте във видеото.