Колко важна е превенцията?

Контролът на пътя е изключително важен, но глобата не може да върне човешки живот. Затова е важна превенцията, коментират експерти.

„Липсва усещане за отговорност у хората. Не си даваме сметка, че ние не сме някакви отделни индивиди, а живеем в общество, в социум. И не си даваме сметка, че живеейки в общество, носим отговорност с действията си, с поведението си, с всичко, което правим”, коментира Радослава Митрова, експерт по детска безопасност.

Много от провинилите се шофьори получават условни, вместо ефективни присъди, коментират представители на неправителствени организации.  

„Като цяло, наказанията на пътя ги няма. Ето, КАТ съобщава за пореден месец, че има над 500 000 фиша за превишена скорост, които не са събрани”, допълни Виктор Георгиев, инициатор на „Аз на пътя - научи ме да шофирам”.

Според него всяка година се пишат около 2 млн. фиша, като по-голямата част от тях не се събират.

„В един момент те изтичат по давност или хората получават след 2 или 3 години 5 фиша накуп. Това не ги превъзпитава, просто ги кара следващия път да са малко по-внимателни, там където са ги снимали”, коментира още Виктор Георгиев.