Как дефиницията ще помогне на нуждаещите се семейства?

Понятието „енергийна бедност” влиза в Закона за енергетиката. През изминалия отоплителен сезон с помощи за отопление са подпомогнати малко над  300 000 лица и семейства, а терминът „енергийна бедност” ще помогне на още 30 000 домакинства да бъдат финансово подкрепени през зимата.

„По дефиниция енергийно бедни има над 2млн. и половина души. Това, което се прави в момента, увеличението на обхвата на целевите помощи, е благодарение на промени в Закона за социално подпомагане, но дефиниция за енергийна бедност, там няма. Няма подкрепа и за енергийно бедни домакинства. Тя не е регламентирана през социалното законодателство”, обясни Теодора Пенева, енергиен експерт, Институт по икономически изследвания, БАН.

Дефиницията „енергийна бедност” ще помогне за разработка на механизъм за подкрепа при дългосрочни мерки и евентуално за компенсации при свободен пазар за тази група хора.

„Но проблемът в момента е, че никой не иска да работи с тази група лица. Тя се мени с цената на енергия. Ако се увеличава цената, съответно прагът на доходите, които определят енергийно бедните, расте. И увеличава се с увеличаване на цените”, коментира още Теодора Пенева.