Като мотив се посочва изсветляване на сектора

Дейността на гъбари и билкари - влезе като част от новите данъчни промени, предложени от финансовото министерство. От вeдомството ще настояват за бране на гъби, семена, билки и диви плодове да се плаща патентен данък. Като мотив се посочва изсветляване на сектора.

Ловът на трюфели е основен поминък за Росен вече 14 години. "Нашата работа е много трудоемка, ставаме посред нощ, пътуваме, постоянно сме на терен и изкарваме една нормална заплата за поддържане и грижа на семейството", заяви той.

Сега гъбари и билкари ще се облагат с 10% от годишния им доход. Предложението е вместо това да има фиксиран патентен данък към съответната община. А размерът да варира между 240 и 480 лв. годишно. Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места, казва Росен. Така патентен данък, платен на една община, на практика ще ограничи ловците да търсят в друга.

"ГРАД НА ГЪБИТЕ": Уникална атракция привлича туристи от цял свят в Гърция

"Поради сушата колегите са тръгнали из цяла България. Има 265 общини и ако трябва да платим на половината от тях, за да можем да работим, всичко се обезсмисля. Ние не искаме да сме роби на държавата", посочи Иванов.

Според експерти промените могат да донесат допълнителна данъчна тежест за по-дребните берачи на гъби и билки.

"До този момент трябваше облагането да се осъществява от фирмите, които изкупуват, които трябва да издадат документ, да удържат данъка и да го декларират пред НАП. Обяснението на МФ е че в момента контролните дейности не са ефективни, тъй като секторът е сив", коментира Пламен Донев.

В предложенията на ведомството обаче липсвала оценка за очаквани приходи. "Индикациите са, че явно МФ и НАП вдигат ръце - до момента не са успели почти нищо да събират, а смята, че сега поне тази фиксирана сума ще влиза в общините като приход", посочи още Донев.

„Да хванеш гората”: Двойка военни създаде ферма за зеленчуци и гъби шийтаке (ВИДЕО)

Ловци на трюфели и гъбари се заканиха да излязат на протест. Настояват да продължат да плащат на база приходите си. "При нас има много хора, които излизат само събота и неделя да си подпомогнат доходите, те трябва да плащат абсолютно същото като хората, които се занимават само с тази дейност.  Който колкото извади, точно за толкова си плаща данъка. Вадиш малко, плащаш малко", отбеляза Светлозар Сидеров.

И докато за едни данъкът се променя, за други предложението е да отпадне изцяло.

Данъчната промяна засяга и лицата, които предават скрап и други вторични суровини. Те се освобождават от облагане, но само ако предават в специализирани пунктове за управление на отпадъците.

Така от финансовото ведомство смятат, че ще се подобри събираемостта на отпадъци, като се стимулира това да става на регламентирани места.