Историята на великия художник е разказана във филма "Да обичаш Винсент"

Той е художник пост-импресионист, чието творчество е ограничено само до едно десетилетие. Въпреки това творчеството на Винсент ван Гог е оставило незаличима следа в света на изобразителното изкуство и е повлияло дълбоко почти всеки художник след него.

Филмът "Да обичаш Винсент", който можете да откриете в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, проследява тревожното същестуване на холандския художник, както и неговите последни мигове. Лентата е революционна наслада за очите, пресъздаваща запомнящия се стил на Ван Гог. Пълнометражната анимация е рисувана ръчно от над 60 художника в Гданск, Полша и в студио в Гърция - това е първият филм от този тип в света. За продукцията от час и половина са нарисувани 65 000 маслени картини.

"Да обичаш Винсент" е своеобразно любовно писмо към гения на художника. Един филм от 21 век му отдава заслужената почит, която за съжаление не получава приживе.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Въпреки сегашния емблематичен статут на произведенията му и мигновено разпознаваемия му стил, Ван Гог не постига слава докато е жив и умира, вярвайки, че артистичните му начинания са били нищо повече от провал.

Колкото и да е трудно за вярване, художникът е продал само една своя картина през 37-годишния си живот и е бил толкова беден, че е използвал случайни селяни вместо да плаща за модели. Поради същата причина толкова голяма част от работата му се фокусира върху цветя, пейзажи и, разбира се, автопортрети.

Животът и кариерата на Ван Гог са толкова уникални, че повече от век след смъртта му все още има факти за него, за които малцина знаят. 

Епилепсията на Ван Гог може да е повлияла дълбоко работата му

Голяма част от произведенията на Ван Гог подчертават жълтия цвят, като най-известният пример е емблематичната картина „Звездна нощ“, включваща изображения на жълти петна, заобиколени от корони, които са изключително подобни на известен страничен ефект на дигиталис - лекарство, което се използвало за лечение на епилепсия по времето на Ван Гог. Предполага се, че промененото визуално възприятие, произтичащо от употребата на лекарството, е повлияло на начина, по който Ван Гог е възприемал света, което е отразено в неговото изкуство.

Ван Гог вярвал, че най-известната му творба е пълен провал

Ван Гог казва това за група негови картини, включващи „Звездна нощ“: „Липсва лична воля, усещане в линиите".

„Звездна нощ“ изобразява гледката на Ван Гог от психиатрична клиника

След нервен срив Ван Гог се регистрира в психиатрична клиника във Франция, за да се възстанови. По време на престоя си там той рисува „Звездна нощ“, която улавя гледката от прозореца на стаята му. Художникът смятал, че нощта е по-красивата част от деня и понякога рисувал със свещи, подредени върху шапката му, за да може да вижда.

Той не е имал никакъв късмет в любовта

Ван Гог нямал късмет с жените. Той предложил брак на братовчедка си и активно я преследвал, но тя отказала най-вече защото не можел да се издържа. Другата му любов  е дъщерята на съседа му. Тя била споделена, но родителите не одобрили брака им. Жената дори опитала да се самоубие, но Винсент я откарал в болница навреме. След това имал отношения с вдовица, но семейството му не одобрявало връзката им.

Ван Гог е минавал всеки ден покрай собствения си надгробен камък

Е, не съвсем неговият надгробен камък, тъй като всъщност по-големият му брат бил погребан в парцела. Ван Гог получава името Винсент в чест на по-големия си брат, който е починал като бебе година преди раждането на художника. Поради общото им име Ван Гог прекарва голяма част от младостта си, минавайки покрай надгробен камък, носещ името „Винсент ван Гог“.

Пол Гоген може да е отрязал част от ухото на Ван Гог

Един от най-известните факти за Ван Гог може да е и един от най-малко точните. Най-популярният разказ показва как Ван Гог отрязва ухото си и го дава на проститутка като подарък. Други твърдят, че по време на психиатричен срив той нападнал Пол Гоген с бръснач, като последвалата кавга довела до загубата на ухото на Ван Гог. Друга версия предполага, че нараняването е настъпило, докато двамата са се фехтовали, като историята за Ван Гог, отрязал собственото си ухо, е предназначена да прикрие инцидента, за да избегне потенциален проблем с властите.

Братска обич

Най-близкият човек на художника приживе бил неговият по-малък брат Тео, който го подкрепял и финансово. Парите, които Тео му давал, отивали за материали и модели за рисуване. Ван Гог не харчел много, не че имало и какво толкова да харчи - живеел основно на хляб, кафе и тютюн.

Нещастен край

Ван Гог се прострелва в гърдите, докато рисува в полето. Той успява да се върне вкъщи и да се качи в стаята си. След стрелбата оцелява 30 часа, прекарвайки последните си мигове със своя брат Тео, който чува последните му думи: „Тъгата ще продължи вечно“. Тео изпада в тежка депресия след смъртта на брат си и умира четири месеца по-късно.

Известен по случайност

Съпругата на Тео събира всички писма и картини на художника и се заема да популяризира работата му. Благодарение на нея той става толкова известен. Чак 11 години след смъртта му картините му започват да привличат внимание и да се продават.

Принципът на турбулентността

Често се казва, че стилистичната тенденция на Ван Гог е да изобразява математическия принцип на турбулентността, един от най-сложните и все още не напълно ясни принципи в тази област. Изглежда Ван Гог е бил много по-напреднал за времето си – визуално е представил турбуленцията със забележителна математическа точност.

Не се знае как са изглеждали картините му първоначално

Художественият стил на Винсент ван Гог се отличава с жълти нюанси, но пигментът, който е използвал, е химически нестабилен и е трудно да се установи действителната яркост на картините му. Той подписвал произведенията си като „Винсънт“, но не всички, а само тези, които смятал за готови.