Разказва „Дойче Веле”

Проблемите с трафика не са нещо ново. Задръстванията тормозят много хора. Транспортните разходи нарастват. Но за съжаление общественият транспорт в много градове не е добре устроен и остава неефективен и неизгоден. Освен това транспортът представлява 1/4 от всички глобални въглеродни емисии.

Технологичните гиганти надушиха възможност за бизнес.

„Така че вместо да правим прости неща като инвестиране в автобуси и разпределяне на пътното пространство, а и може би да поставим няколко велосипедни алеи - звучи много по-привлекателно да кажем: „колите ще започнат да се движат сами, ще изградим нова тунелна система за трафик и най-накрая ще имаме летящи коли”, обяснява експертът по трафик Парис Маркс. 

Компаниите също видяха потенциал, защото хората поставят цена на своята мобилност. В САЩ 16% от разходите на домакинствата отиват за транспорт. Но въпреки че инвеститорите досега са получили само обещания от технологични гиганти, те продължават да дават пари.

Ще се движат ли скоро колите сами, ще има ли тунелни системи за трафик и най-накрая ще имаме ли летящи коли? Гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.