Поръчките са за 155-милиметрови артилерийски снаряди

Седем държави от ЕС са поръчали боеприпаси в рамките на знакова схема за обществени поръчки на Европейския съюз, за да се доставят спешно необходимите артилерийски снаряди на Украйна и да се попълнят изчерпаните запаси на Запада, съобщи отговорната агенция на ЕС.

Поръчките, направени в рамките на договори, договорени от Европейската агенция по отбрана (EDA), са за 155-милиметрови артилерийски снаряди - един от най-важните боеприпаси във войната на изтощение между украинските войски и руските нашественици.

Схемата е създадена като част от план на стойност най-малко 2 млрд. евро, стартирал през март с цел да се доставят един милион снаряда и ракети на Украйна в рамките на една година.

Някои официални лица и дипломати изразиха скептицизъм, че целта ще бъде постигната, но инициативата отбеляза важна стъпка в увеличаването на ролята на ЕС в областта на отбраната и военните въпроси, предизвикана от войната в Украйна.

Досега възлагането на поръчки в областта на отбраната до голяма степен беше запазена територия на 27-те отделни правителства на държавите членки на блока. „Седем държави членки вече са направили поръчки за 155-милиметрови боеприпаси чрез ускорената процедура на EDA”, заявиха от агенцията пред „Ройтерс”.

„През следващите седмици и месеци могат да се реализират още поръчки, например за целите на националното попълване”, уточняват от агенцията. EDA отказа да назове държавите или да посочи размера на поръчките, като отбеляза, че голяма част от информацията е поверителна.

Източник: БГНЕС