Той обаче се нуждае от съюзници за правителство

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна. Той обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс.

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в  98% от избирателните райони. Според тях партията на Фицо „Смер – Социална демокрация” води с 23,37% от гласовете. Либералната „Прогресивна Словакия” следва с 16,86%, а партията „Глас – Социална демокрация”, която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03%.

Словакия гласува на парламентарни избори

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия „Глас” Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции. На второ място на изборите остана партията на заместник-председателя на Европарламента Михал Шимечка. Той заяви, че още се надява Словакия да може да продължи досегашната политика и да формира проевропейско правителство. Шансовете за това изглеждат минимални. Роберт Фицо ще се нуждае от поне двама коалиционни партньори, за да формира мнозинство.

"Надявам се, независимо какви ще са резултатите, че Словакия ще продължи да подкрепя Украйна, както го правеше досега. Дотук нямаме сигнали, да е имало нарушения. Предизборната кампания беше мръсна - с дезинформация, включително дийпфейк видеа. Но нищо не сочи, че изборите не са се провели честно", заяви Михал Шимечка.