От началото на годината ледниците са загубили повече от 4% от останалия си обем

Рекордно ниски нива на ледниците в Швейцария. Тази година учени изчисляват, че общият обем ледена маса се е свил с 10% за последните години - загуба, почти толкова голяма, колкото анти-рекорда през 2022-ра. Швейцарските учени изследват нивото на водите и на ледовете от десетки години, като в архивите на учените съществуват записи от 1914-та година.

"От началото на годината ледниците са загубили повече от 4% от останалия си обем, миналата година процентите бяха шест", каза Матиас Хюс, професор по глациология.

Глетчерите в Швейцария се топят с неочаквана скорост (ВИДЕО)

Щетите по време на третото най-горещо лято в страната са огромни. Само за две години се е стопил толкова лед, колкото за трите десетилетия преди 1990 година заедно.

"Тази година беше предизвикателство, поради факта, че през зимата имаше малко сняг. Регистрираната дълбочина на снега е рекордно ниска, а лятото беше много топло. Комбинацията от тези два фактора е най-лошото, което може да се случи на ледената маса", обясни Матияс.

Повече от половината от ледниците в Алпите са в Швейцария, където температурите се повишават около два пъти над средните за света заради изменението на климата.

НОВА МОДА: Научни семинари за глобалното затопляне във Франция

"В момента губим малките айсберги. Отдолу под стопената част остава скали и отломки. Региони, които през последните десетилетия и векове са били покрити със сняг и лед, се превръщат в едни черни склонове заради рисковете от свличане на камъни. Толкова много различни неща се променят в Алпите", каза Матиас.

Топенето е засегнало цялата алпийска страна, чиито 1400 ледника захранват безброй езера, реки и потоци. На места климатичните промени имат толкова голям ефект, че се е наложило редица изследвания на терен да бъдат прекратени.

"В края на август и през септември, видяхме, че на височина от над 5000 метра термометрите показват нула градуса. Това е нов рекорд, който беше подобрен няколко пъти през тази година и доведе до много интензивно топене. Ако това продължи и в бъдеще, което е много вероятно, е възможно да станем свидетели на почти пълното изчезване на ледниците в Алпите", каза професорът по глациология.
 
Според изследователи, половината от ледената маса на Земята е застрашена от изчезване до края на века. Особено ако повишаването на средната температура по света не бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий.