Изследванията им доведоха до разработката на първите ваксини за борба с COVID-19

Тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина печелят Каталин Карико и Дрю Вайсман. Те заслужиха приза с изследването си на иРНК ваксина. Именно то доведе до създаването на първите мРНК ваксини за борба с COVID-19 на Pfizer и Moderna.

Двамата учени, които предварително бяха сочени за фаворити, са отличени за „откритията си относно модификации на нуклеозидни бази, които позволиха разработването на ефективни мРНК ваксини срещу COVID-19“, обяви журито.

Тяхното откритие вече е носител на множество големи награди за медицина.

ЕКСКЛУЗИВНО: Кайлаш Сатяртхи – нобеловият лауреат, спасил хиляди деца от робство (ВИДЕО)

Карико и Вайсман постигнаха огромния си успех сравнително скоро след ключовите изследвания, въпреки че в днешно време Нобеловият комитет често изчаква десетилетия, за да връчи наградите си, за да се увери, че изследванията са издържали проверката на времето.

През годините наградата за медицина е увенчала революционни открития като рентгеновия апарат, пеницилина, инсулина и изследването на човешкото ДНК.

Миналогодишният победител беше шведският учен Сванте Паабо за открития в човешката еволюция, които отключиха тайните на неандерталската ДНК, като предоставиха ключови прозрения за нашата имунна система, включително уязвимостта към тежък COVID-19.

Наградата беше втора в семейството. Бащата на Паабо, Сун Бергстрьом, печели Нобелова награда за медицина през 1982 г.

За четвърти път: Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир

Обявяването на Нобеловата награда продължава с наградата за физика утре, химия - в сряда, и литература - в четвъртък.

Наградата за мир - най-дългоочакваната Нобелова награда и единствената, която се обявява в Осло, ще бъде връчена в петък, а призът за икономика ще закрие призовата седмица на 9 октомври.

Наградите носят парична награда от 11 милиона шведски крони (1 милион долара). Парите идват от завещание, оставено от създателя на наградата - шведския изобретател Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Наградният фонд беше увеличен с 1 милион крони тази година поради спада на стойността на шведската валута.

Лауреатите са поканени да получат своите награди на церемонии на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. Престижната награда за мир се връчва в Осло по негово желание, а останалите церемонии по награждаването се провеждат в Стокхолм.

Източник: БГНЕС