Шофьорът е избягал

Бус с мигранти катастрофира край Брезник, след като удари полицейска патрулка.  При инцидента пострадаха над 20 души. Катастрофата стана в понеделник на обед при входа на града. Цивилни граждани хванаха част от мигрантите в опит да избягат и спасиха двама от най-тежко пострадалите.

Парче хляб е първата храна за непознат мъж от Афганистан, който се озова в пернишката болница, след като бусът му, пътуващ към границата със Сърбия, катастрофа. По обувките му ясно си личат следи от кръв.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Много от тях не са яли от 4-5 дни, не са имали възможност да пият вода в близките няколко дни. Бяха в окаяно състояние - разкъсани дрехи, личи си, че хората са преживели много, защото, за да си изтъркаш така обувките, трябва доста време да вървиш”, каза д-р Димо Димов от спешното отделение на болницата с Перник.

Пътуването им завършва в канавка. Полицията получила сигнал, че бус превоза нелегални мигранти и тръгва по следите му. Срещат се на входа на град Брезник. Полицията прави опит да спре микробуса, но той  оказва да се подчини и пада в дерето.

"Чухме полицейски сирени, видяхме буса как се изтреля в реката. Отидохме да проверим за жертви. Сблъсъкът беше доста силен, първо проверихме дали има жертви, те почнаха да бегат и ги хванахме. Бяха уплашени и слаби много. С момчета от сервиза хванахме поливната. Другата поливна хвана полицията", обясни Михаил Михайлов, очевидец.

По време на суматохата Валери, работник от съседния строеж, вижда надежда за живот в буса. "Тази страничната врата и другата бяха защипани, влязох през прозорец с мъки, видях двама - не мърдаха. Кръв имаше навсякъде". 

Валери разбива задната врата и изважда непознатите мъже. Сега за тях грижи полагат медиците в “Пирогов”. "Дано са живи и здрави, те хората не бягат от хубаво", каза той. 

Шофьорът все още се издирва. "Със сигурност е българин. Тук е така всеки ден, гранична зона. Нормално", добави Михайлов . 

Шише, стърчащо от буса, вероятно е служило за въздуховод на 30-те мигранти, пътували в товарната кола.