Родителите настояват за обещетение от 300 000 лв.

Първо заседание в Софийския градски съд по делото за обезщетение на едно от семействата с разменените бебета. Искът беше внесен от адвоката на семейството Стоян Стойков и е в размер на 300 000 лева - обезщетение на майката, бащата, по-голямото им дете и дядото на размененото бебе.

ЕКСКЛУЗИВНО: Майката, подала сигнала за разменените бебета в „Шейново”: Видях родното си дете за секунди

Скандалният случай е от края на миналата година, когато стана ясно, че бебетата са разменени малко след раждането им в болница "Шейново". От лечебното заведение отказаха доброволно да обезщетят семействата и те подадоха иск.

„С моите доверители стигнахме до изводи как се е случила размяната. Към въпросната дата, когато се е извършила тази манипулация с оглед изваждането на детето от майката, на раждането са присъствали определен екип. Част от екипа към момента все още не ни е известно дали е разпитан, или не”, заяви Стоян Стойков пред NOVA.

„Наказани в болницата имаше, но те са наказани с реално понижаване в длъжност - от завеждаш отделение вече не е такъв”, обясни адвокатът.

„Това е естествен ход на развитието на нещата. Когато някой увреди някого и следва да бъде обезщетен за тази вреда. И това е естествен ход на нещата. Не би следвало да се допускат повече такова нещо в обществото да става, тъй като това носи трайни травми в едно лице, което претърпява този дискомфорт”, заяви Стойков.

В понеделник само пред NOVA проговори майката, подала сигнала, че бебето ѝ е сменено.