Поискали ли са от столична болница голяма сума от родителите, за да им върнат тялото?

Три години и половина родители не могат да погребат дъщеря си. За този казус сигнализира бащата на младата жена от Русе.

През 2020 г. дъщерята на Петър Чернаев е починала при неясни обстоятелства в София. Докато трае разследването, през изминалите години тялото е в Александровска болница.

Преди дни родителите на Виолета получили известие, че могат да отдадат последна почит на дъщеря си. Казват обаче, че от болницата са им отказали да предадат тялото, докато не платят близо 27 000 лева.

Над месец близки на починал във Великобритания българин не могат да го погребат у нас

„Съпругата ми отиде в Александровска болница и се оказа, че срокът, в който трябва да бъдат издадени документите, е много кратък. Издадоха смъртния акт с датата в петък. Но служителката ѝ дала талон за кремация с празна дата. Жена ми попитала защо. Казали ѝ, че причината е в задължения, които имаме към болницата. И докато не платим около 27 000 лева, няма да предадат тялото”, разказа опечаленият баща. По думите му от този ден нататък семейството ще дължи на болницата и по 15 лева на ден за съхранение на тялото в камерата.

От Александровска болница потвърдиха за NOVA, че на 29 септември родителите са били информирани, че могат да получат тялото на дъщеря си, но едва след като платят дължимата сума за съхранение. Тленните останки обаче не били освободени веднага, казват от лечебното заведение, тъй като служителката в Клиниката по съдебна медицина не разполагала с всички нужни документи. От болницата заявяват още, че тялото на починалата може да бъде предадено на близките ѝ или упълномощен от тях представител във всеки един работен ден, а дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на три години лечебното заведение щяло да претендира по законоустановения ред. Никъде не се казва спрямо кого ще бъде предявена претенцията.

Екип на NOVA поиска становище и от Софийската градска прокуратура. Оттам казват, че още на 4 февруари 2020 г., т.е. няколко дни след смъртта на младата жена, държавното обвинение е дало възможност за освобождаване на тялото. Родителите обаче не били съгласни.

Правен абсурд блокира погребения, близки на починалите водят дела с месеци

„Не бях съгласен тогава, защото съдебно-медицинската експертиза не беше изготвена и имахме основателни, както се оказа впоследствие, подозрения, че тази експертиза ще бъде претупана. Не бяха посочени нито начинът, по който е починала дъщеря ни, нито часът на смъртта. Нашите подозрения са, че става дума за убийство”, заяви бащата.

От прокуратурата казват още, че при експертизата през 2020 г. са взети всички изследвания и тялото не е било необходимо повече за целите на въпросната проверка.

Според родителите обаче последната експертиза е изготвена на 17 август тази година.

„Разминаването се получава, защото, когато ни предявиха материалите по делото миналата година, адвокатът откри съществени пропуски и отклонения и поискахме да бъде направена още една експертиза. Това искане беше уважено от новия разследващ прокурор”, каза Чернаев.

Повече гледайте във видеото.