Те имат и Министерство на бъдещето, каза той

Наричат го „първия глобализиран град в цяла Азия”. За няколко десетилетия от малка островна държава Сингапур успява да стане фактор в геополитическия процес.

„От 1965 г. Сингапур е самостоятелна държава. Тогава министър-председателят Ли Куан Ю вижда фактите – това е един остров, на който хората живеят изключително бедно, изглеждащ ужасно, където няма пътища, жилища и образование. И той казва: „Това трите основни неща. Ние нямаме нефт и газ, единственото, което можем да направим е за хората”. И започва работа първо по инфраструктурата, не само на като пътища, но и на държавата.Те имат и Министерство на бъдещето.
Второто е да има къде да живее населението и трето, може би най-важното е образованието. Първите два мандата 1/3 от бюджета на държавата се дава само за изграждане на училища, университети и довеждане на преподаватели”. Това разказа в студиото на „Пресечна точка” Свилен Спасов, съставител на поредицата „Власт и отговорност”.

България е на 43-о място по икономическа свобода

В Сингапур има много строга система, когато има проблем, той да стигне до когото трябва. „Бюрократичната адекватност и ефективност е изключителна. Тоест изграждането на държавната машина е също от значение. Ли Куан Ю разбира, че в живота си той няма да успее да свърши всичко, което иска и от самото начало създава екип от млади хора, които да продължи и след него. Изграждането на държавнически капацитет е може би най-важното нещо, което този човек е успял да направи. Има ли такъв капацитет, има и реализация на идеи”, посочва Спасов.

„Според Маргарет Тачър най-зашеметяващия икономически успех, който е видян през ХХ век, е на Сингапур. Бил Клинтън казва нещо много важно и за сега: „В този свят на много разлики Ли Куан Ю владееше умението да разбира какви са разликите и да се издигне над тях”, добави той.

Учени разработват технология за четене на мисли (ВИДЕО)

Целия разговор гледайте във видеото.