Денков е отговорен за преговорите с ЕК, каза лидерът на ГЕРБ

“Доста компромиси се направиха от синдикатите, протестиращите, от МС. Ще гласуваме за направеното споразумение, но нататък Денков е отговорен за преговорите с ЕК”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за постигнатото споразумение между миньорите и енергетиците с властта.

Борисов призова темата да не се политизира. “Трябва да имаме заместваща мощност, хората в сектора трябва да бъдат спокойни за заплатата си”, каза още той.

“Това е трудна и достойна професия. Знаете, в Германия, когато нямаше ток, си пуснаха въглищните централи и това е много умно. Въглищните централи не трябва да се затварят през 2038 г., а да се замразяват. При криза можем да ги пуснем”, смята още лидерът на ГЕРБ.

Министърът на енергетиката Румен Радев по време на заседанието на енергийна комисия е заяви: "Трудни са за изпълнение, само че все пак са изпълними. Всеки загубен ден в този маниер на водене на диалог е пропуснат. Да не си затваряме очите и да не се преструваме, че няма слон в стаята”.

В отговор на това Борисов коментира пред журналисти, че не знае тези министри какво са правили вчера, когато е подписвано споразумението. „Нали вчера си сложих подписа, след като часове наред водеха тези преговори и ако сега министърът ще казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласувам против. Как така?“, каза лидерът на ГЕРБ.  

Денков: Енергийната стратегия може да се допълни с индустриална (ВИДЕО)

Борисов подчерта, че Делян Пеевски е довел преговорите с миньорите и енергетиците до успешен край. “Той направи много. Според мен беше грешка, че не се излъчваше на живо. Десислава Атанасова се подписа от мое име върху споразумението и ние от ГЕРБ държим това да бъде изпълнено. Считам, че блокадите трябва да се вдигнат, по голямо решение от това на НС няма”, добави Борисов.​

Източник: БГНЕС