Властта вече беше категорична - плановете няма да бъдат изтеглени

Седми ден блокада на магистрала „Тракия”. Протестиращите дадоха заявка, че няма да освободят пътя, въпреки приключилите в сряда дебати в Народното събрание. Демонстрантите опънаха още шатри и палатки. По думите им недоволството ще е безсрочно, докато не се изпълни основното искане - Териториалните планове да бъдат оттеглени и преработени.

БЛОКАДАТА НА „ТРАКИЯ” ПРОДЪЛЖАВА: Протестиращите искат оттегляне на териториалните планове

След като протестиращите на магистралата не одобриха подписаното с властта споразумение, те продължават да стоят на пътя с едно искане.
"Единствената гаранция е връщането на плана за преработка тук за месец време и тогава да ги изпратим обратно в Европа. Ако това бъде удовлетворено, ако бъдат върнати плановете, магистрала "Тракия" ще бъде освободена на момента", заяви Стоян Стоянов КТ “Подкрепа”.

Властта вече беше категорична - плановете няма да бъдат изтеглени. Има хипотеза за промени единствено, ако ЕК приеме евентуални предложения на българското правителството. А синдикатите от топлоцентралите, които се подписаха под споразумението с политиците във вторник, и заради което си навлякоха гнева на миньори и енергетици, сега отчитат решението си като грешка.

"Грешка беше, че го подписахме без адвокат. То няма никаква правна форма, нарушава всички закони на енергетика и др. Това споразумение трябваше за си го вземем, да си дойдем тук, да го обсъдим или да не го обсъдим и да стоим 1-2-3-5 дни с него в джоба". 

И призоваха всички да се върнат на блокадите при миньорите. "Под всяка от точките е записано “ако не противоречи на европейските директиви”- коя от точките не противоречи?", попита Стоянов .

На блокадата и в четвъртък продължават да идват работници, които са в отпуск или са в почивка след работа. А част от тентите и столовете тук са дарени от хора, подкрепящи исканията на протестиращите.

"Не ни карайте да бъдем бели роби, донори на другите държави. Всички ни обвиняват, че правим неудобство на пътуващите, но всъщност ние защитаваме всеки един в нашата държава. Всяко едно домакинство. Ако искат да бъдат съпричастни с нас, единственият начин е да дойдат при нас. Защото, когото сметките им станат високи, тогава ще разберат", посочи Християн Атанасов. 

"2026 г. ще излезем на свободния пазар, значи ще плащаме цена като Германия или Франция и ще получаваме заплата в България. Как ще живеем как ще си храним децата? Тук не става въпрос само за нашите заплати", съобщи Диана Кисьова.