В измамите са включени водещи и репортери на NOVA, без да знаят

Бум на фалшиви видеа с лицата и гласа на публични личности. Без да знаят, в измамите са включени водещите на "Новините на NOVA" Методи Владимиров, Лилия Мустакова, репортерът Мия Димитрова, бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и премиерът Николай Денков.

Последната такава измама е с манипулирани записи на премиера Николай Денков и на емисия новини на NOVA с водещ Методи Владимиров. Като основа за фалшивата новина измамниците взимат откъс от реална емисия на NOVA, излъчена в деня на национален траур - 8 септември.

"Може би това е най-притеснителното в момента - че този път измамниците стигат чак до правителството, Министерския съвет и премиера Денков. Т.е. в крайна сметка може би ще има някой, който ще повярва на тази deepfake измама, но трябва да сме категорични - това е фалшива новина", каза Методи Владимиров, NOVA.

В ГДБОП ежедневно пристигат сигнали от жертви на инвестиционни измами, подобни на тази от видеото с премиера.

"Има форма, която казва "предоставете своето име, фамилия и телефон". С жертвите се свързват от call център, предлагат им да инвестират своите средства в определена онлайн платформа. Тези платформи обикновено живеят около една година. В резултат на няколко месеца комуникация с тази жертва тя е канена да изпраща различни финансови суми на банкови сметки на територията на целия свят", посочи Владимир Димитров, директор отдел "Киберсигурност", ГДБОП. 

„Имаме пълно бездействие на властите у нас и в чужбина по въпроса. Когато използват лицето на лекар за подобни лъжи, могат да спрат терапията за високо кръвно на възрастни хора, които ще им повярват. Има реален риск за здравето им”, коментира д-р Мирослав Ненков.

МС: Манипулирано видео с Николай Денков се разпространява във Facebook

„Няма достатъчно добра регулация на изкуствения интелект. Подобни видеа попадат в категорията със сравнително нисък риск. Такива деяния трябва да се квалифицират като престъпление”, смята експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„Борбата с този тип измами е доста сложна, тъй като те се правят по специфичен начин. Винаги обаче има дигитални следи.  У нас вече има контактна точка във Facebook. Може да се види от кой е качено, в колко часа. Създаването днес става много лесно. До такава степен е развита технологията, че не е необходимо да си специалист. Има алгоритми, които са обучени и само трябва да сложим няколко кадъра и лесно ще добавим човека, който искаме на видеото”, обясни киберекспертът Мирослав Стефанов.

Измама с лицето и гласа на водещ на Новините в NOVA NEWS

По думите на Спас Иванов, за съжаление, интернет пространството има много дълга памет и дори едно видео да се изтрие, то може да се появи отново.
„В момента Европа инвестира в програма, която засича подобни клипове и ще може да я инсталираме на компютрите си", поясни той.

Междувременно продължават и измамите с продажба на лекарства. Репортерът на "Новините на NOVA" Мия Димитрова и анестезиологът д-р Мирослав Ненков, са част от друга наскоро появила се измама - този път за продажба на медикаменти срещу хипертония. 

"Този вид измами все още не са достатъчно усъвършенствани и не изглеждат достоверно тези клипове, но вече получаваме сигнали от зрителите, че тези реклами лесно се намират и че могат да се подведат хората. Не се доверявайте на такъв вид реклами", каза Мия Димитрова, NOVA.

Във връзка със зачестилите случаи на злоупотреба с образите на популярни медийни лица с цел реклама на стоки и услуги (т.нар. deepfake видеа), Съветът за електронни медии призовава гражданите да проявяват критичност и бдителност по отношение на търговските съобщения и цялото медийно съдържание.

В случай че видят и разпознаят видео, използващо фалшиви образи и подвеждаща информация, да изпратят сигнал на оповестения от Министерство на вътрешните работи адрес: report@cybercrime.bg.

Целия разговор гледайте във видеото.