Тя критикува и съдържанието им

Коментар за кризата в енергетиката дойде и от президентството. Териториалните планове няма как да бъдат изтеглени от Европейската комисия. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея в документите липсват важни точки, които е трябвало да бъдат предварително договорени.

С предаването на плановете за справедлив преход в Еврокомисията се намаляват шансовете за промени в тях, смята Йотова. А изтеглянето им едва ли може да се случи. "За съжаление, не. Може да се водят разговори, но познавайки процедурите в европейските институции, това ще бъде изключително трудно", заяви тя.

Заради Териториалните планове: Премиерът на среща с работодателски организации

Все пак вицепрезидентът пожелаха успех на правителството в преговорите с Брюксел. "Изключително трудни са преговорите с ЕК особено, когато веднъж си се съгласил на техните условия. А последното такова обещание беше дадено от Асен Василев в предишния кабинет", добави тя. 

Йотова критикува съдържанието на изготвените от правителството Териториални планове. "За съжаление, Плановете не отговарят на механизма за солидарен преход. Нито един работник и нито един регион няма да бъде изоставен", каза тя. 

Предложеното в плановете не отговаряло според нея и на няколко задължителни условия. "Ние не знаем все още в това, което е изпратено, как ще се осигурят заместващи мощности. Така, че да се гарантира стабилността на електроенергията на страната. Какво ще се изпълни от това обещание и как от 27 хиляди работни места са гарантирани едва 4000", посочи Йотова. 

От трибуната: Тошко Йорданов скъса приетото от НС споразумение с енергетиците (ВИДЕО)

Вицепрезидентът определи като авантюристично решението до 2026 г. битовите потребители да минат на свободния пазар. Коментира и искането за вот на недоверие към кабинета. "Дали ще има вот на недоверие, това ще решат колегите в НС", съобщи тя.