Над 5000 украински граждани със статут на временна закрила са започнали работа у нас

Все повече бягащи от войната в Украйна намират работа у нас. Към момента над 5000 украински граждани със статут на временна закрила в България са започнали работа.

Преди година и половина Анастасия Бушман напуска Украйна заради войната и отива в Берковица. Започнала да си търси работа и от Бюрото по труда в града ѝ предложили две свободни позиции – като сервитьор и като шивач. „Аз търсих всякаква работа и избрах първата, която ми предложиха. Много доволна“, споделя Настя. Тя започва да работи като сервитьор в заведение в центъра на Берковица. Разказва, че най-трудно ѝ било в началото, защото не разбирала езика. Бързо обаче успяла да се адаптира.

Работодателите на украинката също са доволни от нея. „Справя се много бързо, много бързо свикна с работата, усвои всичко - и барман, и сервитьор. Изпълнителна е, усмихната е винаги, клиентите много я харесват и аз съм много доволна“, казва управителят на заведението Лидия Димитрова.

Малко над 3 200 украински граждани със статут на временна закрила у нас са започнали работа по проект „Солидарност“. „Считам, че това е крайно недостатъчно, защото сме в криза. Може би програмата, ако беше за една година, щеше да е по-добре, но ние след това си продължихме договора, защото сме доволни“, казва още шефката на Настя. Има и бонуси, ако работникът остане на работа и след приключването на програмата. „Може да разчита на допълнителна субсидията, която е в рамките на осигуровките върху минималната работна заплата, които са за сметка на работодателя за период, който е половината на самата субсидирана заетост“, уточнява Светла Узунова, директор Дирекция „Бюро по труда“ – Монтана.

Повече гледайте във видеото.