На място се очакват синдикалисти, за да обяснят каква е тяхната реакция след решението на НС

Арести на протестиращи миньори и енергетици. Протестът им ескалира, след като на среднощно заседание депутатите приеха Пътната карта за климатична неутралност. Документът беше гласуван от представителите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. „Против” гласуваха трите партии от опозицията. Документът предвижда въглищните централи да могат да работят до 31 декември 2038 г. Това не успокои протестиращите, защото не отговаря на техните искания. Автомагистрала „Тракия” и Прохода на Републиката остават затворени.

Малко преди обед група протестиращи от различни точки на страната, дошли да подкрепят миньорите и енергетиците, решават да затворят обходния път през Стара Загора. На място идва полиция и арестува Сърнела Воденичарова. Тя е сред организаторите и на други протести.

 

 


Александра Сорокина разказа, че са искали да направят временна блокада, за да подкрепят енергетиците и миньорите. „Искаме българска независима енергетика. Осъзнаваме, че ще се стигне до транспортен хаос, но ако не вземем драстични мерки, тогава няма кой да ни чуе”, каза Сорокина.
Воденичарова остана във второ районно в Стара Загора, а пътят беше освободен. А напрежение имаше на блокадата на Прохода на Републиката.

Пореден ден блокада на „Тракия”, разпънаха още шатри и палатки

Нямаше арести след като жена се опита да пробие блокадата с колата си, но протестиращите не позволиха на автомобила да продължи.

Бисер Бинев от КТ „Подкрепа”, обясни, че ще останат, докато нямат категорична гаранция, дори минимална, че ще работят занапред във вида, в който са сега.
„Ще сме тук, докато нашите синдикати преценят, че сме постигнали това, заради което сме тук”, каза Динко Стоянов от Рудник „Трояново”- Север.

А синдикатите продължават да настояват документите, изпратени в Брюксел и Пътната карта, гласувана от парламента, да бъдат синхронизирани.

По думите на Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа”: там на всяка страница могат да бъдат намерени неща, които можеха да бъдат коригирани, въпросът е, че някой бягаше от това обсъждане”. Докато се случи това, заявката на протестиращите е блокадата да остане. 

Остава и искането териториалните планове да бъдат върнати за преразглеждане. Въпреки че вече беше обяснено, че механизъм за това няма. 

 

А напрежение имаше и на блокадата на Прохода на Републиката.