Машината излетя за Тел Авив в неделя сутринта

Правителственият самолет докара в София 92 българи и един хърватин, евакуирани от Израел след началото на атаките там. Машината излетя за Тел Авив в неделя сутринта, веднага след получаване на разрешение от израелските власти. На борда българите бяха посрещнати от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

След ескалацията на напрежението: У нас пристигна първият пътнически самолет, излетял от Израел

А на летище София ги посрещнаха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на Народното сърбрание Росен Желязков и Никола Минчев. 

„Беше доста тежко. Никой не го очакваше. Живея от 15 г. в Израел, но такова нещо не съм виждала. Има още българи, които не успяха да се качат на този полет”, каза една от евакуираните пътнички.

По думите на друг от пасажерите по улиците в Израел вървели въоръжени мъже, но паника нямало.

По-рано днес, с друг, пътнически полет, в България се върнаха други 56-има души.

Габриел: Още 68 българи ще бъдат докарани от Израел с правителствения самолет

Министърът на външните работи Мария Габриел каза, че има заявка от още 68 наши сънародници. За тях правителственият "Еърбъс" ще направи още един полет, веднага щом израелските власти дадат разрешение за това. Сформиран е и втори екипаж.

 

"Трудно се получава разрешение заради ситуацията. Полетът на нашия самолет бе дефиниран като дипломатически”, каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков.