Вторият полет излита в 19:30ч., съобщи Гвоздейков

На брифинг след заседанието на Националния контратерористичен център премиерът Николай Денков заяви, че ситуацията се променя много бързо и има сериозна опасност от развитие на конфликта между Израел и Палестина. 

„Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии до този момент са проведени 2 заседания на Националния контратерористичен център, който се намира под координацията на ДАНС. Изготвен е доклад, който е изпратен към министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност.
В доклада се констатира следното – по отношение на общите заплахи от терористична дейност, в България няма повишен риск и нивото остава най-ниско, което означава, че трябва да се внимава.
По отношение на институциите, които по принцип са в повишен риск – летища, гари, синегоги, туристи е повишено нивото на внимание – жълто ниво. Предприети са мерки от институциите, за да намалеят опасностите от терористични актове.
В същото време ситуацията се променя много бързо. Това, което обсъждахме с колегите от службите е че има сериозна опасност от развитие на кофликта и неговото ескалиране. Тъй като има такива индикации. Това може да доведе до повишаване на бежанските потоци и до рискове, свързани с доставката и цените на суровини”, заяви Денков.

Правителственият самолет докара у нас близо 100 души, евакуирани от Израел (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Липсва информация за специфични планове и действия на пребиваващи в България членове на рискови групи, за извършване на посегателства спрямо израелски и еврейски обекти”, посочи Пламен Тончев, председател на Държавната агенция „Национална сигурност".

Вицепремиерът Мария Габриел отправи общото послание на управляващите – „грижа за сънародниците ни и координирани действия”.
„Смятам, че в тази изключително трудна ситуация, която едва ли някой може да предвиди, показахме, че на ниво правителство с ясни действия и водени от грижата за сънародниците ни, успяхме да се организираме. Благодаря на екипите”, допълни Габриел.

Относно втория полет на правителствения "Еърбъс" министър Гвоздейков каза: „Самолетът ще излети след 30 мин., току що получихме разрешение от израелските власти. Слотът е определен за 19:30 ч., София – Тел Авив. След като кацне там има подготовка по чекиране на пътници. В момента екипите на посолството събират хора, които желаят да се приберат. Преди ние да тръгнем имаше записани 68 човека, до 90 има още капацитет”, съобщи Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. 

Сградата на Народното събрание ще бъде осветена с цветовете на знамето на Израел

Повече гледайте във видеото.