В неделя вечерта у нас кацнаха малко над 90 българи

Около 4 ч. тази сутрин у нас от Тел Авив е кацнал правителственият „Еърбъс” с втора група български граждани, поискали евакуация от Израел. Докарани са над 76-ма българи и 14 чуждестранни граждани, научи NOVA. Още в неделя външният министър Мария Габриел обяви, че българските граждани, подали заявка да се приберат, са 87.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Извършват се и граждански полети между България и Израел. Около 7:30 часа тази сутрин кацна самолет от Тел Авив, Хората обаче казаха, че е цяло чудо да успеех да хванеш граждански полет.

„В събота, когато атаките започнаха, не посмяхме да излезем от хотела. Прекарахме повече от 24 часа вътре, опитвайки се да намерим някакъв полет – какъвто и да е, за да се приберем в Базел. Успяхме да запазим места в самолета за София, утре летим за Братислава и ден по-късно – от Виена се прибираме в Швейцария”, споделя швейцарецът Томаш, който заедно със семейството си бил в Израел. С него са и трите му деца. „Те са вече тийнейджъри, не са малки, Момчетата го приеха по-спокойно, но дъщеря ми беше много уплашена – все пак говорим за война”, споделя бащата.

Сред бягащите е и Мария. Тя е българка, чийто съпруг е от Израел. За разлика от него, Мария има избор, затова оставя бизнеса си, взима двете им деца и отива на летището в Тел Авив. „Няколко пъти взехме полети, които бяха отменени. Летището е с 90% отменени полети. Ужасно, ужасно - деца, жени, възрастни жени на 85 години ги взимат там в Ивицата Газа, взимат ги от къщите им с оръжие, държат се с тях като животни. Това не е човешко”, казва българката.

Правителственият самолет докара у нас близо 100 души, евакуирани от Израел (ВИДЕО+СНИМКИ)

В неделя вечерта у нас кацнаха малко над 90 българи, повечето от които са били в Израел на екскурзия. Сред тях обаче имаше и такива, живеещи постоянно в страната.

Екскурзията на Кристина до Израел започва в бомбоубежище на летището в Тел Авив. Тя каца там в събота. "Моментът, в който кацнахме, израелските граждани, които включиха телефоните си, изглеждаха напрегнати. Оттам разбрахме, че нещо се е случило. Хората, които ни посрещнаха, бяха напрегнати. Нямаше абсолютно никакъв трафик. Решихме, че е защото кацаме в почивен ден", разказва Кристина Кирилова, евакуирана с правителствения "Еърбъс".

Минути по-късно се задействат сирените за тревога и пътниците, дошли от България, отиват в бомбоубежището. "Стигнахме до нашия хотел в Тел Авив, където не успяхме да се настаним, защото пак се включи сирена и пак трябваше да влезем в бомбоубежище. За един час ни евакуираха в спокоен град на север", заяви тя. 

В неделя след полунощ Кристина успява да се качи на втория полет на правителствения „Еърбъс”, след като се свързва с посолството ни в Тел Авив. С него освен 76 българи за София летят и 14 чужденци. Въпреки извънредната ситуация, в София днес кацнаха и два редовни полета от Тел Авив.

"Всичко е затворено, никой не работи, никой не му се ходи на работа, само са отворени суперите и аптеките", посочва Мария, българка, която живее в Израел.

В София кацнаха и чужденци като Бернард, който е бил на екскурзия със семейството си в Йерусалим. "Това е военна зона – ние бяхме в Йерусалим, където беше по-спокойно. Но в събота сутринта видях изстреляна ракета със собствените си очи, а след това улиците опустяха. Трябваше да сме там до края на седмицата, но напуснахме Израел възможно най-бързо", посочва Бернард, гражданин на Великобритания.  

България предприема извънредни мерки във връзка с конфликта. Антитерористичните служби у нас са на крак.

Пред NOVA посланикът на Израел в България описа ужаса, който сънародниците му преживяват в момента, с една дума - "нечовешки".

"Не говорим за човешки същества – това са зверове, които правят неща, немислими за демократичните общества. Всеки в близост до терористите е бил или убит, или отвлечен, включително деца, възрастна жена на 85 години в инвалидна количка, преживяла Холокоста.
Очевидно е планирана тази жестокост", заяви Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Израел в България.

Експертите са на мнение, че в момента е в ход подготовката за мащабна военна операция, която най-вероятно ще се проведе по въздуха. А мащабите ѝ ще бъдат невиждани до момента.

"Няма да бъдат водени преговори! В момента тече т.нар. подготвителен етап на тази операция – прочистване на Израел от терористични елементи. За броя на заложниците в изключително предварителни данни, които никой не е потвърдил официално – става дума за около 100 души. Между тях има и деца, а по предварителни данни вече говорим, че има и бременна жена. Ние се намираме в състояние на война", подчерта Мирослав Зафиров, дипломат от ООН, участвал в преговорите между Израел и Палестина.