Посланикът на ООН за Близкия изток е призовал за дипломатически усилия за решаване на кризата

Спешно закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН беше проведено в нощта срещу понеделник. Посланикът на Обединените нации за Близкия изток е призовал за дипломатически усилия за решаване на кризата.

Държавите членки на Съвета не са опитвали да постигнат споразумение или да излязат с изявление, но са се обединили около твърдението, че случващото се е повратен момент в историята.

Палестинските власти поискаха свикване на Арабската лига

Посланикът на Израел в ООН заяви, че атаката на Хамас е израелският 11-и септември. „Това, на което ставаме свидетели, са военни престъпления, откровено варварски военни престъпления, избиване на цивилни граждани, малтретиране на заложници, отнемане на бебета от майките им. Няма думи, които да опишат тази жестокост”, посочи Гилад Ердан.

Според палестинския посланик причината на конфликта трябва да бъде решена. "Израел продължава да твърди, че блокадата и многократните нападения срещу Газа са с цел да се унищожи военния потенциал на Хамас и да се гарантира сигурността. Ясно и очаквано е, че блокадата и нападенията не постигнаха нито едно от двете”, каза Рияд Мансур.