Задържани са 12 души

ДАНС, МВР и прокуратурата разбиха организирана престъпна група за износ на бойна техника от България към Руската федерация. Военните изделия, които са изнасяли не са били за редовната армия, а за формирования като „Вагнер“. Това съобщи шефът на ДАНС Пламен Тончев, който оповести и какви допълнителни мерки са предприети у нас заради конфликта в Израел.

Петима от групата са задържани на летище София вчера, минути преди да избягат за Русия. Те са чужди граждани. Сред арестуваните са и самите организатори

„Трима от тях са от Руската федерация, един албански гражданин и един гражданин на Беларус”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Бойните изделия, с които нелегално са търгували, са оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции. Това са стоки с възможна двойна употреба. Те са използвани за бойните действия в Украйна.

МВР и няколко агенции с акция на АМ "Тракия"

„Като страна-членка на ЕС и НАТО, България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна”, коментира заместник главният прокурор Мария Павлова.

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев заяви, че групата е оперирала и на територията на Великобритания, Швейцария, Сърбия, Сингапур, ОАЕ и др. По думите на Тончев изнасяните стоки са били използвани от руски специални части за военните действия в Украйна - 26-и отряд за специални предназначения "Росгвардия", военноморската пехота, ГРУ и ЧВК "Вагнер", "Ахмат" и др.

Дружеството, чрез което са ставали продажбите на военните изделия, е регистрирано в Пловдив от гръцки гражданин, който е собственик на фирмата и един от управителите. Другият управител, който отговарял за логистиката е руснак. Срещу петима от задържаните е повдигнато обвинение.

„За организирана престъпна група като наказанието, което предвижда законът, е от 3 до 10 години”, уточни окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

4 милиона лева е била печалбата на групата само за една година.

Целия брифинг гледайте във видеото.