Това би струвало на държавната хазна над 11 милиона лева за 2024 г.

Ниските възнаграждения изкараха служителите на НСИ на протест тази сутрин. Искането - заплатите да се повишат с 50%, което ще струва на държавната хазна над 11 милиона лева за 2024 г. Работещите за националната статистика продължават да са на предпоследно място по заплати сред всички служители в държавната администрация.

Час преди старта на работния им ден, служителите на НСИ в София също излязоха на протест с искания за достойно заплащане, които поставят не за първи път. „Нямаше резултат от предишния протест. Заплатите на някои служители са под 1000 лева. Искаме професията ни да бъде уважена”, каза председателят на КТ „Подкрепа“ към НСИ Рая Петрова. Според председателя на националната статистика Атанас Атанасов колегите му са в пълното си право да протестират.

Кога възнагражденията им ще тръгнат нагоре попитаха и премиера Николай Денков вчера във формата „Властта говори открито“. По думите на министър-председателя през 2019, 2020, 2021 и 2022 г. те са имали редовно увеличение с по 10%. „Сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили”, посочи тогава Денков. От бранша обаче поискаха увеличение с 500 лева.

Чашата на търпението прелива и в Русе, където ниските заплати водят до недостиг на персонал. Желаещи пък да започнат работа в службата няма. От НСИ подчертават, че размерът на заплатите им са на 114-о място от всички държавни институции. Владислав Кръстев е председател на СС на КТ „Подкрепа” в НСИ – Русе. Той призна, че брутното му възнаграждение е 1100 лв. От сектора искат в новия бюджет да бъдат заложени 50% увеличение на заплатите. „Ако НСИ спре работа няма да могат да се предоставят административни услуги на гражданите и да се събере и обработи статистическа информация за правителството, за да взима важни управленски решения”, посочи директорът на ТСБ – Русе Диана Самхарадзе.

В цялата бургаска дирекция работят 30 души. Освен по-високи заплати, те поискаха и повече пари за издръжка на НСИ. Според Атанаска Кръстева, председател на КТ "Подкрепа" в НСИ-Бургас, в тазгодишния бюджет не е предвидено увеличение. "Най-вероятно протестите ще прераснат в ефективна стачка", заяви тя. Протестиращи показаха преводи по банкови сметки, според които заплатите им възлизат на около 770 лв. С 37 години стаж главен експерт в НСИ получава 1000 лева бруто. 

Ако до ноември исканията на НСИ не бъдат чути, служителите са готови да преместят протеста си под прозорците на властта, след което ще преминат и към ефективни стачки, които да лишат държавата от необходимата ѝ статистика.