500 000 пенсионери у нас живеят под линията на бедност

„Каритас България” стартира кампания в подкрепа на възрастни хора. 500 000 пенсионери у нас живеят под линията на бедност. Това поставя препитанието и оцеляването им на огромно изпитание.

„Старостта е едно от най-естествените неща в живота и всички устремено вървим натам и е хубаво да предприемем мерки още днес, за да може да осигурим достойни старини на сегашните възрастни хора, но и на тези, на които след известен период ще достигнат тази прекрасна възраст”, обясни Ваня Клечерова, „Каритас България”.

Фондации организират кампании в подкрепа на пенсионерите

Каузата за възрастните хора е приоритетна за „Каритас”. „Повече от 20 години предоставяме комплексни здравни и социални грижи в домовете на възрастни хора. Имаме създадени 7 центъра за домашни грижи в различни населени места в България. Към тях имаме мобилни екипи от медицински сестри и домашни помощници и те посещават домовете на над 500 възрастни хора от 12 населени места в България”, разказа още Ваня Клечерова.

Самотата се утвърждава като основен проблем при възрастните хора. Голяма част от тях страдат от хронични заболявания, които с годините прогресират.
„Това ги прави по-трудно подвижни. Някои от тях не са напускали и собствената си стая с години. Затова е важно да има човек до тях, с когото да споделят болката си, да споделят как е минало ежедневието им”, допълни представителката на „Каритас България”.

Хуманитарна организация в Русе се нуждае от храна и дрехи за украинските бежанци