"Хартиените рецепти ще се изпълняват до изтичане на валидността им, която е не повече от 6 месеца", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз

От понеделник купуваме антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта. Целта е да се ограничи продажбата на тези медикаменти без лекарско предписание.

Според фармацевти промяната е нужна и ще помогне, както за ограничаване на безконтролната употреба на лекарства, така и като мярка срещу недостига на медикаменти. Електронните рецепти вече са добре познати на много пациенти след като през юли 2021-ва изцяло заместиха хартиените при изписване на лекарства, заплащани частично или напълно от Здравната каса. А през лятото на тази година електронни станаха и т.нар. "жълти" и "зелени" рецепти. По същия начин вече ще се отпускат и всички антибиотици и медикаменти за лечение на диабет. Рецептите на хартия ще продължат да се изпълняват само ако давността им още не е изтекла.

Пациенти приемат дигитализацията на рецептите като стъпка в правилната посока, стига обаче да се даде достатъчно време за адаптация.

Димитър Маринов: Електронните рецепти ще позволяват купуването на лекарства на части

Според Валери Вулев, следва да се помисли за възрастните хора, на тях ще им е много трудно да боравят с електронна рецепта, а с хартиената всички сме свикнали и е удобно и практично, стига да не се изгуби.  Ако се намери някакъв междинен вариант - и едното и другото, да бъде по избор, обясни пациентът Вулев.

Това обаче няма да е възможно, категорични са експертите. И от понеделник хартиените рецепти за антибиотици или лекарства за диабет следва да не се изпълняват от фармацевтите.

Антибиотиците и лекарствата за диабет - само с електронни рецепти от идната седмица

„Задължителната електронна рецепта не отменя и посещението, и прегледа при лекар. И не очаквайте, че в аптеките, когато сте сърцераздирателни и с молби някой ще ви отпусне антибиотици без рецепта. Вече дори да желае фармацевтът няма как да го направи”, каза Димитър Маринов  председател на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевти се надяват да няма технически трудности при изпълнението на рецептите, тъй като евентуален проблем със софтуера на практика може да остави пациента без лекарство. 

Според магистър фармацевта Мая Попова вече много ще се натовари т.нар. хъб, в който се качват рецептите. „Предполагам че ще се забави времето за обработка на тази информация, колкото и да са бързи компютрите ни и може да има малко недоволство, опашка от чакащи пациенти”, каза Попова.

От Фармацевтичния съюз успокоиха, че пациентът няма да е задължен да купува от едно и също място и наведнъж всичко, написано в рецептата. 

Лекарите ще могат да издават електронни рецепти през софтуера на служебния си компютър или през специално създаденото мобилно приложение, пуснато през март тази година. 

Вече издадените валидни рецепти на хартия са активни и ще се изпълняват до изтичането на давността им. А тя обикновено е не повече от шест месеца, както е по наредба. Така е преценил законодателят, че терапия за повече от 6 месеца не може да се предписва, което означава, че след този период трябва отново да се отиде на лекар. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов по повод въвеждането на новата система за предписване на рецепти от началото на следващата седмица. Целта е да се ограничи продажбата на медикаменти за диабет без лекарско предписание. Според фармацевти промяната е нужна и ще помогне както за безконтролната употреба на лекарства, така и като мярка срещу дефицита на медикаменти.

Аптеките ще получават пари за лекарства от НЗОК, само ако са верифицирани

 

Срокът на давността важи и за електронните рецепти. „Те съдържат същите реквизити, каквито съдържа и хартиената рецепта. Просто е под друга форма – електронна. Такава рецепта може да се изпише от всеки лекар, дентален лекар и зъболекар може да я предпише”, каза Маринов.