Има само „кратка обяснителна бележка”, посочват от комисията

След отрицателното становище за готвените промени в българската Конституция, което беше дадено от Венецианската комисия, на искането за спешно становище, страната ни получи отговор, че липсват мотиви, а има само „кратка обяснителна бележка”.

Срещу предложените текстове се обявиха от прокуратурата и президентството, но и други заинтересовани страни. От съвещателния орган към Съвета на Европа посочват, че няма обяснение защо се намалява мандатността на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор от 7 на 5 години.

Венецианската комисия излиза със становище за промените в Конституцията

От Венецианската комисия отчитат още: „съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си”.

Темата коментира и Екатерина Михайлова, според която има дефекти в предложенията.

Проф. Михайлова: В този вид конституционните предложения не могат да работят

„Един закон не трябва да се прави на парче, на крак, в движение. Обоснованост да бъде направена преценка, нужна ли е промяна, оценка на въздействие, какво ще се случи. Задължително обществено обсъждане. Венецианската комисия казва, че се внася проект, който не е обсъден с никого. Тръгна се по друг ред и се появиха дефекти”, заяви Михайлова, експерт по Конституционно право.