Това съобщиха от МВнР

Нова група българи се завърна от Израел. В ранния следобед с чартърен полет от Тел Авив у нас се прибраха още 57 наши сънародници. Повечето от тях са семейства с малки деца и български туристи.

От външното ни министерство не се ангажират с точна цифра колко още българи чакат евакуация, тъй като регистрацията в списъците продължава. По думите на сънародниците ни в Тел Авив те са повече от 60 души. Твърдят,  че координацията не е добра и разбират за полетите или в последния момент, или след като вече са излетели. Затова са решили - ще стоят на летището, за да хванат полет без значение в каква посока.

В ПЛЕН НА „ХАМАС”: За ужаса и агонията да чакаш вести от отвлечените си близки

Силвия е с двойно гражданство, живее в Израел от 5 години. Решава със семеството си, че единственият шанс да се прибере в България е като чака на летището в Тел Авив.

"За полет чакам, имам билет, въобще те ги връщат, отменят полети и съм решила да не мърдам оттук", каза Силвия. По думите ѝ още около 60 души чакат полет за България. Около 10:30 ч. от Израел излетя частен чартърен полет към София.

"За сутрешния полет никой не ни уведоми и много хора не бяха уведомени, не само ние не успяхме да се качим", допълни Силвия.

И докато тя остава на летището в Тел Авив, на борда на чартъра са качени 57 наши сънародници. Кацнаха у нас по обед. Сред тях е и Ценка, която живее в Израел от 20 години.

"Голям тормоз са ракетите, много са смели израелците. Обадиха ми се от посолството, бях се регистрирала преди това, така разбрах за полета", разказа Ценка Луканова.

"Обадихме се в консулството и ни добавиха в списъка. Гледахме максимално бързо да се приберем, защото сме с две малки деца", заяви Радина Димитрова.

Иван успява да се качи на полета заедно с водената от него група български туристи, благодарение на организацията на посолството ни в Израел.

"Това е трети полет. Има хора в списъка, те си имат начин, по който ги оценяват, които са с предимство", каза пастор Иван.

Посолството на България в Тел Авив информира, че летище "Бен Гурион" продължава да работи с ограничен капацитет и различни авиокомпании изпълняват част от редовните си полети до други държави. А от външно минстерство отново напомнят, че се изготвя списък с български граждани, желаещи да бъдат изведени от Израел, който ще бъде ползван при евентуален бъдещ полет от страната.

"Ние сме готови във всеки един момент да изпълним извънредни полети", коментира министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Тази вечер беше изпълнен още един редовен полет от Тел Авив до София. Той кацна на летището в 22:50 ч.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК