Летище „Бен Гурион” продължава да функционира, макар и с някои ограничения, каза Славена Гергова

Не сме на етап да призоваваме всички граждани да напуснат Израел и засега страната ни не планира допълнителни полети. Това каза пред NOVA посланикът ни в Израел Славена Гергова. „Към момента няма държава, която да извършва пълна евакуация от Израел”, обясни тя.

„Първите 2 самолета се организираха бързо, бяха за граждани, които са временно пребиваващи в страната. В началото основната таргет група беше от хората, които не живеят тук, нямат къде да живеят, нямат медицинска застраховка, нямат пари.  В посолството няма вече записани такива хора”, каза посланик Гергова.

Българка в Израел: Близо 30 души, включително бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив

След това започва извеждането на хората от опасните региони, както и на майки с деца. Не всички обаче се свързват с посолството, за да бъдат изведени.
„Ние не планираме допълнителни полети за момента. В момента сме издали предупреждение българските граждани да не пътуват към Израел. Не сме на стадий, в който да призоваваме всички граждани да напуснат страната. Второ летище „Бен Гурион” продължава да функционира, макар и с някои ограничения на полетите, не малко български граждани организират сами пътуването си”, каза посланик Гергова.

Египет отказва да приеме палестински бежанци

Що се отнася до хората, които твърдят, че не могат да излетят, както и информациите, че в следващите 24 часа летището ще бъде затворено за 5 дни, Славена Гергова обясни, че посолството ще бъде предупредено, ако има индикации за затваряне на летището. За момента обаче не е предупредено за това.

„Винаги има дипломат на летището, когато има полет с български граждани”, категорична е Славена Гергова.

Тя обясни, че никой не е изключвал възможността да се мисли и за нов правителствен самолет. „Има щаб във външно министерство, който се събира и обсъжда. Ако се наложи, има готовност”, заяви посланикът ни в Израел.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК