Споменът за актьори като тях тепърва ще бива запечатван с подобни скулптурни произведения

С признателност към тримата големи - Сатиричният театър в София с нов жест към своите най-известни актьори. Скулптурни маски на Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев бяха разположени в фоайето на Сатиричния театър.

Памет и признателност - водени от тези усещания, театрали решават да разположат образите на Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев.
"Ние много лесно губим паметта си и това е проблем за развитието на една нация. Целият театър се опитваме да създадем едни условия паметта да бъде съхранена", каза Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов". 

Изборът къде да бъдат поставени скулптурните маски не е случаен. И също както Калоянчев, Лолова и Мутафова десетилетия крепяха Сатирата на раменете си, техните ликове сега ще крепят основите на втория им дом.

Улица в София ще носи името на Катя Паскалева

"Това ще бъде символично поддържане на театъра, защото това е основната колона, на която се държи салона. И Стоянка, и Калата, и Таня бяха хора, от хората, които водеха след себе си другите, защото за всяко едно нещо се иска смелост. И като видиш, че твоите лидери са смели, ставаш и ти смел", посочи Сърменов. 

Смелост и отговорност за изработването на трите маски поема Кунка Димитрова. За една от тях ключов момент е единствената ѝ среща с Царицата на комедията.

"Татяна Лолова си мери бижуто: “Хубава ли съм?!”. А в същото време и аз меря гердан и тя: “Винаги е хубаво една жена да има нужда от хубав гердан”. И викам “Добре, взимам си го тогава”. Това ми е единственият сблъсък с нея. 
Стоянка Мутафова винаги беше с голяма шапка или с нещо - с голяма яка, перли, обици.
А понеже Калоянчев е коронясван за крал на Сатирата, затова е с корона", разказва Кунка Димитрова, автор на скулптурните маски.

"Една задръстена звезда" с премиера в Сатирата

Най-ценни обаче си остават личните познанства, създадени на голямата сцена. "За мен тя е моята прабаба от представлението и аз така я помня. И е много близка до сърцето ми, именно защото съм се докоснала до нея в тази роля", каза Полин Лалова, актриса в Сатиричен театър “Алеко Константинов”. 

"Една година аз казвам: "Добър ден-довиждане", "добър ден-довиждане" в гримьорната, Калоянчев въобще не ме поздравява. И аз го попитах накрая: "Извинявай, но аз една година те поздравявам. И той ми отговори: "Аз не знаех колко струваш", разказа си Сърменов. А споменът за актьори като тях тепърва ще бива запечатван с подобни скулптурни произведения. 

Стажант-репортер Алис Любомирова