Ако има промени в съставките на даден продукт, те трябва да са обозначени на етикета

Проблемът с продуктите и техните цени като че ли вече не изненадва никой. В опита да се пести обаче беше достигнат нов връх. Експерти в Германия алармират, че на пазара в страната се наблюдава нов феномен, който често потребителите не забелязват, но ги касае пряко. А именно "скимфлацията".  Първо цените се повишиха, после опаковките се смалиха, а сега и качеството спада. Именно това е скимфлацията - не страда цената на продукта, а качеството му. 

Германия е известна си бирата си, а рядко тя върви и без порция пържени картофи. 
На хората, които обичат пържени картофи, до скоро не им правеше впечатление, че нещо се е променило. Оказва се обаче, че след избухването на войната в Украйна и недостига на олио за известен период, картофите бяха пържени с палмова мазнина. Сега кризата с олиото отмина, но кризисното решение остава, не за друго, а защото излиза по-евтино на търговците.

Продават ли ни нискокачествени храни?

Вкусът обаче при пържените картофи не се променя съществено. Как тогава потребителите могат да усетят разликата в качеството? "Когато човек има много добре развити вкусови рецептори вероятно успява да улови малки разлики. Но като цяло това е трудно. Например, ако промените вида мазнина, човек трябва да е много, много чувствителен, за да усети някаква разлика", посочва Сабине Хюбнер, експерт по качеството на услугите и автор на книги.

Ако има промени в съставките на даден продукт, то следва те да са обозначени на етикета. Но малцина са тези, които редовно следят какви съставки съдържа даден продукт и променят ли се те с времето. Въпреки, че новият феномен на пазара означава спад в качеството, риск за здравето на потребителя няма.

Повече по темата гледайте във видеото.