Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг

Напрежение около решението на Израел за сухопътна операция в Газа. На фона на размяната на удари с ракети и бомби между армията и „Хамас”, офанзивата на израелските сили изглежда неизбежна. Властите обаче обявиха, че нападението няма да е днес, и отправиха нов призив към цивилните в Ивицата Газа да се евакуират на юг.

Повече от седмица след безпрецедентната атака на „Хамас”, Израел продължава подготовката си за сухопътна операция в контролираната от групировката  Ивица Газа. Офанзивата не се очаква да започне в неделния ден, по хуманитарни причини. Цивилните, които бяха призовани да се евакуират в южната част на анклава, разполагат с още малко време - между 10 и 13 ч. днес, за да се изтеглят по определен маршрут.

В СЪРЦЕТО НА ТЕРОРА: Военният кореспондент Мирча Барбу от границата между Израел и Газа

„Откакто Израел пусна листовките за евакуация сме подложени на стрес, особено през нощта. Не можем да си тръгнем. Казаха ни да отидем на юг, но натам няма транспорт. Улици са затворени, има задръстване. Някои коли бяха бомбардирани от въздушните удари”, заяви Фади Далул, жител на Газа.

Израелската армия е отложила мащабното си сухопътно нахлуване в ивицата Газа с няколко дни заради неблагоприятни климатични условия, твърди „Ню Йорк Таймс”. ООН разкритикува разпореждането на Израел за евакуация от района, в който живеят около 1 100 000 души и предупреди, че това ще доведе до хуманитарна катастрофа.

Междувременно, израелските удари по Газа продължиха през изминалата нощ. Не спират и ракетите, изстрелвани от „Хамас” срещу цели в Израел. Досега войната през последната седмица е отнела живота на над 3 500 души – 1300 в Израел и 2 200 в Газа. От ООН настояват да бъде осигурен хуманитарен достъп за доставяне на помощ за лишените от вода и ток палестинци. Световната здравна организация се противопостави на принудителната евакуация на болниците в северната част на Ивицата Газа.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК