"Всеки човек има своята съдба", каза Михаил Щац, който избра да живее в Израел

„Трябва да отида в защитената стая. Там има няколко души и не съм сигурен, че ще мога да съм на разположение” – така започва интервюто на кореспондента ни в Германия Натали Пашева с руския актьор Михаил Шац, който е в Израел.

Михаил Шац е руски актьор и телевизионен водещ, включен в листата на Русия за чуждестранни агенти. След избухването на войната в Украйна, Щац се мести в Израел, където се оказа отново в ужаса на война.

В СЪРЦЕТО НА ТЕРОРА: Военният кореспондент Мирча Барбу от границата между Израел и Газа

„Хората тук, в Тел Авив, са подготвени за такива неща”, обясни Щац и допълни, че в защитената му стая има интернет и телефон. „В града има много бомбоубежища, така че да се скриете по време на обстрел. Всеки знае какво да прави”, каза той и обясни, че не е уплашен.

Актьорът разказа, че израелските граждани имат апликация на телефона си, чието име значи „Червен цвят”. „Там се получават всички важни съобщения, инструкции. Първата инструкция е  да се скриете. Ще намерите подходящо място, ако не сте у дома. В Тел Авив няма ограничения и всеки може да прекарва времето си както желае. Понякога тревога има на Северната граница или на юг – в Ашкелон”, каза Щац.

Той иска да остане в Израел, защото е гражданин на тази държава. „Аз съм твърде стар, за да ме мобилизират, но разполагам с медийни ресурси. Всеки човек има своята съдба”, допълни Михаил Щац.

На среща в Доха Иран и "Хамас" обсъдили укрепване на оста на съпротивата срещу Израел

Относно международната подкрепа за организацията „Хамас”, която нападна Израел, той е сигурен, че Иран и Русия имат връзки с „Хамас”. „Сигурен съм, че всичко, което се случва тук, е било подготвено и обсъдено с Иран и Русия”, каза Михаил Щац.