Развитието на банките е историята на развитието на света

Знаете ли откъде се появяват парите в джоба ви? Как и защо от „натурална размяна” на вълна срещу брашно хората са еволюирали икономическите си взаимоотношения до виртуални валути, транзакции и натрупване на сложна лихва?

Развитието на банките е историята на развитието на света и колкото по-добре я знаем, толкова по-разумно ще управляваме парите си, ще се възползваме от всички достижения на съвременните технологии във финансовия свят и ще живеем по-спокоен и удовлетворяващ живот.

Водени от мисълта за повишаване на финансовата грамотност, ние от Nova.bg, в партньорство с Банка ДСК, създадохме видеопоредицата „На „ти” с парите”. Избрахме за водещ емблематичния Митко Павлов, когото в първия епизод от поредицата виждаме да стои на една пейка в парка, за която твърди, че е пряко свързана с банките.

Какво още ще разберете:

- Защо е по-добре да държим парите си в банка, вместо у дома

- Как кредитирането стимулира развитието на икономиката

- Защо съществуват лихвите

- Как се превеждат пари между различните банки и държави

- Как работи валутния борд и защо БНБ не е като другите банки

- Добре ли е, че в Европа има само една валута

- Как банките могат да ви помогнат да умножавате парите си чрез инвестиции

И това е само първият епизод от поредицата. В следващите ще научите какво точно се случва в секундите, в които допирате картата си до разплащателното устройство в магазина, кои са видовете кредити и как да ги управлявате риска, и защо изобщо съществуват парите.

Сега е време да разберем защо наистина Митко Павлов седи на една пейка във видео за банки и как да минете на „ти” с парите (си). Виж тук!