Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха

По тъмно днес шестима активисти на „Грийнпийс" поставиха начало на мащабна акция, като се изкачиха до една от най-високите точки на ТЕЦ „Марица 3". Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, съобщават от организацията.

Според Десислава Микова ТЕЦ-ът причинява огромно замърсяване на въздуха. "Целта на протеста е да се покаже токсичното въздействие на централата върху живота на местните жители. Има пренос на емисии от серен диоксид "Марица-изток". Винаги когато ТЕЦ-ът започне да работи, бълва емисии в атмосферата и повишава концентрацията на вредни частици в Димитровград. И без да функционира тази централа, енергийната система може да работи безпроблемно. Той произвежда едва 1% от електричеството у нас", обясни тя.

Участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава да диша чист въздух и да живее в безопасна среда.