Служебният премиер и министрите да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор, призова министърът

Служебният премиер и министрите следва да са лица, заемащи висши публични длъжности в съответния ресор и институция. Да не идват от екзотичен остров. Освен това преди да се назначи такова правителство, трябва да има консултация с политическите сили. Няма как по-рано от пролетта да се проведе конкурс по избор на главен прокурор, ще се случи след промените в Конституцията. Ще се избира през Прокурорския съвет, а министърът ще може да предлага кандидат, ако точката не бъде променена. Това каза за "Твоят ден" министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Той коментира предложението за ограничения в правомощията на главния прокурор. "Системно се злоупотребява с функцията на този пост - не само от Гешев, но и от Цацаров и преди това Филчев. Имаме проблем на конституционно и законово ниво. Предложението е главният прокурор да не е свръховластен, а да има механизъм за отчетност и отговорност", отбеляза министърът.

По думите му обвинител номер 1 остава ръководител на Върховната прокуратура и председател на Прокурорския съвет. "Обществото пък ще има повече представители в Прокурорския съвет. Така няма да има самозатваряне. Ще има дебат докъде да бъдат ограничени правомощията. Прокуратурата трябва да се фокусира върху наказателния процес. Ние сме държавата с най-много прокурори на глава от населението, техният капацитет следва да бъде използван смислено. Съдът, когато се самоуправлява, не бива да има намеса на прокуратурата", коментира той.

СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ: Правосъдният министър с предложения за законови промени

Според него Венецианската комисия подкрепя разделянето на ВСС. "Oптимист съм, че ще завършим конституционните промени, които да отговарят на всички стандарти за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Тези, които са правени в отговор на последователно давани препоръки, са в най-напреднала фаза. Служебният кабинет, указите на държавния глава във връзка с назначаването на висшите магистрати, пораждат критики. В ядрото те са изключително малко и конструктивни, могат да бъдат фиксирани между четенията", коментира Славов. И допълни, че не се притеснява, че за конституционния проект ще гласуват Борисов и Пеевски, тъй като всеки глас е важен.

"Участието на някой не е индулгенция за минали прегрешения. Всеки трябва да понесе отговорността си, ако вината му по даден казус бъде доказана", подчерта той. И уточни, че очаква утре да бъде завършен процесът по механизма за разследване на главния прокурор.

Министърът изрази становище по въпроса с обособяването на два отделни съвета на ВСС. "Участвал съм активно в изготвяне на предложенията за конституционни промени. Преди да бъде внесен, в проекта бяха вкарани текстове, които нямаха общо с първоначалното ядро за съдебната реформа. В името на постигането на подкрепа бяха вкарани те. Нормалната процедура е правителството в оставка да остане служебно до нови избори. Надявам се проектът да бъде преработен в частта за лицата, които ще са част от служебен кабинет", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.