По думите му няма обществена заплаха от миграционен натиск у нас

„Хамас” трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че има невинни жители и трябва да се търси тяхното представителство и тяхната защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков. И допълни, че, при необходимост, България отново ще изпрати правителствен самолет до Израел.

По думите му няма обществена заплаха от миграционен натиск у нас. „За щастие, през последните дни виждаме известно успокояване на обстановката.  В Ивицата Газа има българи, но няма връзка с тях. Няма как да се предприеме акция по тяхното извеждане”, уточни Денков.

Относно блокирания в Израел български кораб „Рожен”, министър-председателят поясни, че хората на него са в безопасност.

„Трябва да разберем, че светът около нас „гори” и трябва да работим заедно всички институции. Вътрешното разделение в държавата пречи”, допълни Денков.

Вицепремиерът Мария Габриел успокои, че засега засилена мигрантска вълна към България не се очаква. Премиерът Николай Денков пък обвърза влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2025 г. и с развитието на военните действия в Близкия Изток.

„Всъщност доста е реалистично да приемем еврото тогава. Няма гаранции, разбира се. Това, което обсъждаме с ЕЦБ, е, че от една страна България има изключително добра фискална ситуация. Инфлацията се успокоява и съм умерен оптимист, че ако няма ескалиране на конфликта в Близкия Изток, инфлацията у нас ще продължи да пада. И имаме всички шансове, когато се подготвя канвергетния доклад , да имаме доста добри резултати”,