Близо 500 са жертвите на ракетния удар

Близо 500 са жертвите на ракетния удар, който порази болница в Газа. Сред загиналите са пациенти и лекари. Случилото се отключи вълна от протести в различни точки на света. И взаимни обвинения кой стои зад смъртта на толкова цивилни хора, включително деца - Израел или „Хамас”. 

Палестина: Над 500 убити при удар срещу болница в Газа. Израел: Атаката вероятно е на "Хамас"

Часът на атаката е малко след 6 привечер. По това време в лечебното заведение има около 3000 души. Час по-късно, 500 от тях вече не са между живите. Лекарят Мохаммад Ал Нака е сред оцелелите по чудо.

„Без всякакво предупреждение, болницата беше подложена на обстрел. Не знаем какво беше това, но разбрахме какво може да причини, след като разкъсва деца на парчета”, обяснява Ал Нака.

Мащабът на бедствието е толкова голям, че лекарите са безсилни да помогнат. „Болницата беше пълна със загинали, с ранени хора, с откъснати крайници. Хората плачеха и крещяха. Опитахме се да им окажем първа помощ, но имаше много повече пострадали, отколкото можехме да обработим с нашия ограничен ресурс”, допълва началникът на ортопедичното хирургично отделение д-р Фадл Наеем.

„Изтичах до болницата, видях деца, чиито крака бяха откъснати. Беше ми много мъчно за тях. Казвах им, че линейката ще дойде скоро. Вдигах телата на загиналите и ги изнасях навън”, казва Мохаммед Ал-Сауафери.

Израел обвини „Ислямски джихад” за удара по болницата в Газа

„Хамас” обвини за атаката Израел, а според Израел, за нападението е отговорна друга палестинска групировка – „Ислямски джихад”.

„Разузнавателните данни от няколко източника, с които разполагаме, сочат, че „Ислямски джихад” е отговорен за неуспешния ракетен изстрел, който порази болницата в Газа. Повтарям, че „Ислямски джихад” носи отговорност за убийството на невинни хора в болницата”, твърди говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари.

Тел Авив разпространи кадри от района на взрива, които доказват, че няма щети по околните сгради, следователно – ударът не е дошъл от въздуха и от тях.

От „Ислямски джихад” - групировка, която макар и в сянката на „Хамас” има по-дълга история, отхвърлиха израелските твърдения. Лидерът на „Хамас” призова всички араби и мюсюлмани за подкрепа.

„Призовавам всички хора от арабските и мюсюлмански страни да заклеймят това кръвопролитие, тази бруталност, тези престъпления. Да излязат по улиците на столиците във всички градове, да надигнат глас, за да спрем този враг”, настоя лидерът на „Хамас” Исмал Хания.

СЛЕД УДАРА ПО БОЛНИЦА В ГАЗА: Протести в редица градове по света

Антиизраелски протести избухнаха в редица мюсюлмански, но и в няколко западни страни, докато в болницата още броят жертвите. „Някои от тях все още бяха живи, дишаха, но не можахме да направим нищо, за да ги спасим. Те издъхваха в ръцете ни”, добави д-р Наеем.

В палестинските територии беше обявен тридневен траур.

Реакциите на европейските лидери – „безумна трагедия”

Часове след взрива в болница в Газа, американският президент Джо Байдън пристигна в Израел. Там той даде подкрепата си за еврейската държава, като заяви, че по всичко личи, че „другият отбор” е отговорен за удара.

„Дълбоко съм натъжен и разгневен от експлозията в болница в Газа снощи. И от това, което виждам. Изглежда сякаш е работа на другия отбор, а не на вас. Но има много хора, които не са сигурни в това, така че има много неща, които трябва да изясним”, посочи Байдън.

Байдън в Израел: Пред "Хамас" ИДИЛ изглежда донякъде разумна (ВИДЕО)

Обиколката на американския президент в Близкия изток трябваше да внесе спокойствие в региона, но и да демонстрира американската подкрепа за съюзника Израел. Но взривът в болницата в Газа обърка плановете на Белия дом, а арабските лидери отмениха срещата си с Байдън.

„Израел има ценностна система като Съединените щати и другите демокрации и те гледат да видят какво ще направим”, смята президентът.


Израелският държавен глава Исаак Херцог е заявил пред Байдън: „Бог да благослови Америка за защитата на Държавата Израел”.

„Виждаме тази подкрепа в ясното послание, което изпратихте на нашите врагове, да не изпитват решимостта ни. И в двете американски бойни групи самолетоносачи, които изпратихте в региона, за да подкрепят тези думи с действия. Но преди всичко светът вижда тази подкрепа в моралната яснота, която демонстрирахте, когато Израел беше нападнат”, коментира премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

САЩ наложиха санкции, целящи да прекъснат финансирането на "Хамас"

След изявлението на Байдън, че не Израел е виновен за удара по болницата в Газа, редица световни лидери призоваха за предпазливост. Те осъдиха взрива, но не хвърлиха конкретно вината на нито една от двете страни.

„Снощи една безумна трагедия шокира всички ни. Болница в Газа, приютила стотици ранени хора, беше превърната в огнен ад. Кадрите са ужасяващи и тревожни. Няма извинение за това да нанесеш удар по болница, пълна с цивилни. Всички факти трябва да бъдат изяснени и на виновните трябва да се потърси отговорност. В този тежък час всички ние трябва да удвоим усилията си да защитим цивилните от яростта на тази война”, категоричен е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел пък заяви, че Израел има право на самоотбрана, но това право има граници, определени от международното законодателство.

Планът на Белия дом беше да използва тежестта на едно от редките пътувания на американски президент в зона на военни действия, за да убеди Израел да отвори хуманитарен коридор към Газа и да създаде безопасни зони за цивилното население. Това би създало достатъчно доверие за започване на преговори с посредничеството на арабските държави за освобождаване на заложниците, които „Хамас” държи.